Неограничен достъп на децата до лекар от 2010 година

От 2010 г. болниците ще са длъжни да обявяват на видно място услугите и консумативите, които не се плащат от здравната каса, предвижда националният рамков договор между НЗОК и лекарския съюз, подписан на 21 декември 2009 г., пише segabg.com.

При изписване всеки пациент задължително ще получава детайлна разпечатка с всички разходи за неговото лечение, включително и колко струва всяка дейност извън платените от НЗОК услуги. Освен това при постъпване и изписване от лечебното заведение при поискване хората ще получават информация за вида и обхвата на оказаното лечение.

Доста изследвания и манипулации и редица консумативи не се поемат от здравната каса и за тях плащат болните. Рядко обаче те правят разлика между искани на ръка пари и легално плащане за лекуването. Целта е тепърва тази граница да е по-ясна, така че и болните да знаят дали и на кого да се жалват, а клиниките да не искат пари на ръка.

От 2010 ще има и нови 16 клинични пътеки, 3 от които за реанимация, а останалите за долекуване. С него се очаква да се занимават болниците, които не успеят да сключат договори за друго лечение. Ще се увеличат и цените на 32 пътеки, съобщи зам. здравният министър и член на УС на касата Валерий Митрев. Става дума основно за лечение, което не е било добре финансирано досега и е карало болниците да приемат повторно пациенти или да надписват.

Важен момент м договора е предвиденото децата да имат неограничен достъп до педиатър, подчертава dariknews.bg.

Има опасност догодина пациенти да чакат за прием в болниците, за това предупреди председателят на Българския лекарски съюз доктор Цветан Райчинов. Според него до листа на чакащите може да се стигне след като в новия рамков договор беше записано, че всяко лечебно заведение ще разполага с точно определена сума пари за период от три месеца. Подписите си под документа сложиха от ръководството на Националната здравноосигурителна каса, българския лекарски и зъболекарски съюз. Нов рамков договор се сключва за първи път от 3 години.

През 2010 година всяка болница, която иска да сключи договор със здравната каса, ще трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием или транспорт на спешни пациенти до лечебното заведение.

Снимка: sxc.hu