Неочакван нов грипен щам в България през януари 2018

дете с грип

Изолиран е нов, неочакван грипен щам в България в средата на януари 2018 – Виктория.

Националната референтна лаборатория към Национален център по заразни и паразитни болести е изолирала нов щам на вирус от група Б на 18 януари 2018 г.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването в Денят започва по БНТ на 19 януари 2018 г.

Става дума за грипния щам Виктория, доказан в четири проби от област Сливен.

От 300 изследвани проби има 100 положителни резултата, което говори за епидемично разпространение.

84% са група Б, което е изненадващо за зимния сезон 2018 като по-голяма част са щам Ямагата. 12 щама са група А на вируса грип.

Zdraven.bg припомня, че прогнозата за разпространението на грипните щамове в зимния сезон 2017/2018 предвиждаше най-масово разпространение на щама Хонг Конг, който е от групата А.

Щамовете от група Б на грипа протичат с остро начало и по-тежко от останалите. Наблюдава се също усложнение при група Б, което засяга централната нервна система.

Проф. Кантарджиев призова директорите на болници да имат готовност в неврологичните отделения за приемане на такива случаи.

Области със завишени данни за заболявания са София, Пловдив, Благоевград, Сливен и Бургас. Там трябва да се следят внимателно инструкциите на Центъра по заразни и паразитни болести, каза Кантарджиев.

По думите му трябва внимателно да се следи бурното начало на грипа, да не се подценяват симптомите и да се търси медицинска помощ.

Щамът Виктория е силно заразен за хората, които не са се срещали с него. Затова той е най-опасен за деца до 10 години и възрастни над 65 години, които имат слаб имунитет и други хронични здравословни проблеми. Ако вече сте боледували от него или от близкия до него щам Пърт, вероятността да ви засегне сериозно е по-малка. При тези, които имат проблеми с дихателните пътища, сърдечно-съдовата система, действително този грип може да доведе до сериозни усложнения като пневмония, миокардит, инфаркт, инсулт.

Zdraven.bg отбелязва, че през зимния сезон 2016/2017 противогрипната ваксина се оказа неефективна.

Снимка на дете с грип: Арон Андерер