Несигурността за работното място влошава здравето

Несигурността за работното място се е отразява отрицателно върху здравето на служителите, съобщиха европейски учени.

В изследване сред 23 000 работници от 16 европейски страни международен екип от учени установил, че страхът от изгубването на работното място значително увеличава опасността от влошаване на здравето на работниците в Дания, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Холандия, Полша, Русия и Чехия. Ефектът е по-незначителен в Австрия, Франция, Италия, Испания и Швейцария, а в Белгия и Швеция няма никакво влияние.

Изводите ни показват, че значителен процент от хората в средна възраст в Европа са засегнати от несигурността на работното място и че несигурната работа се свързва с увеличена опасност от влошаване на здравето в повечето страни, където е осъществено изследването“, посочват учените в изследването, публикувано в изданието Social Science & Medicine.

Учени от Швеция, Унгария, Великобритания, Полша и Русия анализирали данни от три проучвания, пише агенция БГНЕС. Служителите трябвало да отговарят на въпроси относно сигурността на работното им място и трябвало да оценят общото си здравословно състояние като много добро, добро, задоволително, лошо и много лошо.

Несигурността за работното място беше най-ниска в Испания (14,2%) и във Франция (17,6%) и най-висока в Унгария (40,4%), Чехия (41%) и Полша (41,7%), показа изследването. Най-много служители с лошо здравословно състояние имало в Унгария, Чехия, Русия и Полша. Връзката между несигурността на работното място и лошото здраве не зависи от пола, образованието, семейния статус.

Тъй като заплатите и доходите от работа съставляват до 70% от средния доход на семействата в Европа, учените обясняват, че сигурността на работното място има голямо влияние и е смятано за най-важната характеристика на работата в повечето европейски страни.

Снимка: borissey, sxc.hu