Не водете бебета на плаж в жегите през лятото

бебе на плаж

Летният плаж в жегите не е за бебета и малки деца.

Бебета и деца до 2-годишна възраст не трябва да се водят на плаж. Около това мнение няма спор в педиатричната общност.

Противно на разпространеното схващане, че така детето се калява, всъщност му се вреди. За вас плажът е удоволствие, но за малкото дете той крие риск за здравето, категоричен е пред Дарик радио д-р Борис Ангелов – педиатър, началник на Първо отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас.

Причините педиатрите да недолюбват плажа са няколко – незрялата имунна система на детето, податливост на инфекции, особено в среда със струпване на много хора, несъвършенство на терморегулацията на детския организъм и бързо настъпващи процеси на дехидратация.

Малкото бебе не понася слънцето и големите жеги. То може да бъде прегрято и под чадъра или в детската количка със сенник и да получи топлинен удар, дори да не е пряко изложено на слънце.

Затова, ако детето повиши температура, стане отпуснато и вяло, започне да повръща, незабавно потърсете лекарска помощ.

Счита се, че най-удачно време за плажуване на деца над 2 години са часовете до 11 и след 17.

В детското отделение има кърмачета, хоспитализирани след прегряване на плажа. Типичен пример – няколкомесечно бебе, изписано от отделението за продължаване на лечението у дома, е заведено на плаж, повишава температура, прави фебрилен гърч и отново постъпва в болницата, посочва д-р Ангелов.

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение със специална колекция от над 40 български песни за любимото лято:

Снимка на семейство с бебе на плаж: Райън Полей