Не дъвчете дъвка повече от 15 минути

дъвка

Дъвченето на дъвка повече от 15 минути вреди. Защо?

Дъвка без захар може да бъде полезна за предотвратяване на кариеси и укрепване на мускулите на лицето, но като всяко друго нещо – ако се прекали с нея, може да нанесе непоправими вреди.

Денталният специалист Халед Касем от Барселона препоръчва да не се дъвче дъвка повече от 15 минути, цитиран от агенция БГНЕС.

Както е известно, поглъщането на дъвка може да раздразни стомаха и дори да причини гадене, повръщане и диария. Това е така, защото стомахът не може да смели основата на дъвката и тя може да заседне в тялото, което в редки случаи може да доведе до запушване на червата.

Дъвката без захар има своите предимства: помага за намаляване на вероятността от кариес, като стимулира производството на слюнка, която премахва остатъците от храна от зъбите и неутрализира киселините, които могат да причинят растеж на бактерии в устата.

Но прекалено дългото дъвчене на дъвка може да увреди емайла на зъбите, и може да окаже прекомерен натиск върху темпоромандибуларните стави, което може да предизвика проблеми с челюстта и да причини симптоми като болка, скованост, затруднено отваряне и затваряне на устата, щракане на челюстта и главоболие.

Изследванията показват още и че редовното дъвчене на дъвка може да причини главоболие при хора, които са склонни към него, и да изостри други здравословни проблеми, свързани с костите и мускулите, особено при пациенти с хронични заболявания като като артрит или остеопороза.

Снимка на балон от дъвка: Karina Miranda / Unsplash