Не излизайте в студа с тесни обувки, цигара и алкохол

зимен студ

Как да се обличаме в студа? Ето няколко полезни съвета.

Медиците препоръчват хората да се въздържат от консумацията на алкохолни напитки и цигари, както и да не носят тесни обувки, когато излизат в студа през зимата, тъй като това може да станат фактор за измръзвания.

В студено време трябва да се носят четири слоя дрехи и ръкавици под ръкавици, както и да не се забравят шаловете с настъпването на силни студове. Това заяви пред РИА Новости Андрей Тяжелников, главен специалист в Московското здравно управление.

Според Тяжелников ниските температури са опасни, защото са възможни хипотермия и измръзване. Хипотермията е стрес за организма, който води до намаляване на имунитета и ни прави уязвими към бактерии и вируси. В резултат на това човек се разболява.

„За да предотвратите рисковете от мразовито време, трябва да носите дрехи, предназначени за ниски температури. Пухкавите материали и вълната затоплят добре. Трябва да се облечете на няколко слоя. Три до четири слоя ще поддържат топлина поради въздуха между тях. Задължително трябва да носите шал. Ако е излишен за момента, сложете го в чантата си, но го вземете със себе си. Ако се наложи да сте на улицата дълго време, можете да увиете лицето си с него. Шапките трябва да са устойчиви на вятър и да покриват ушите ви“, каза специалистът, цитиран агенция БГНЕС.

Той отбеляза, че обувките трябва да бъдат не само топли, но и свободни. Това се налага, за да можете да обуете топли чорапи, но стъпалото да не се притиска, а пръстите ви да се движат свободно.

Много е важно да поддържате ръцете си топли. Те замръзват по-бързо поради липсата на мастна тъкан и при незащитени ръце се получава бърза загуба на топлина. В резултат на това целият човек замръзва по-бързо.

Агенция Интерфакс допълва със съветите на директора на научно-изследователския институт по пулмонология и главен терапевт на Русия Александър Чучалин през 2011 година. Той посочва, че в студ не трябва да се употребяват нито цигари, нито алкохол, тъй като те може да станат рисков фактор за тежко измръзване.

Ученият препоръчва също и топли крака. Краката са изключително уязвими, особени при лица, носещи тесни обувки. Това е много опасно.

Според Чучалин препоръчва задължително да се носят вълнени чорапи срещу измръзване. Ръцете също трябва да са покрити, но в никакъв случай с тесни ръкавици. Добре е ръкавиците да са свободни.

Снимка на хора в зимен студ: Дариуш Назвиско