Не използвайте многократно пластмасовите шишета от минерална вода

пластмасови бутилки

Пластмасовите бутилки вредят на здравето при многократна употреба.

Всички бутилки за минерална вода в търговската мрежа, независимо от обема, с изключение на бутилките за диспенсери, са изработени от пластмасата, която се маркира с номер 1, която има свойствата да бъде като порест материал, които ние не забелязваме, но, за съжаление, тя натрупва в порестия си материал замърсявания, които ние можем да внесем сами, пиейки от гърлото на бутилката, а може и да задържи в себе си част от съхраненото в себе си от преди това.

Това предупреди доц. Валентина Багдасарян от Национален центъра по обществено здраве и анализи в интервю за БНР.

Едно такова пластмасово шише, закупено от магазина, не може да се използва на следващия ден, защото замърсяването идва не от самата пластмаса, а от начина, по който ние сме се отнесли към нея. Те са за еднократна употреба.

Доц. Багдасарян посочи и риска при използването бутилки с механична помпа: Пиенето на вода от шишета с механична помпа предразполага към натрупване на отпадък от чашите, но аз донякъде подкрепям този вариант, но трябва да се вземе решение, което да изкупува обратно този натрупан пластмасов отпадък за рециклиране.

Пластмасовите чаши са с номер 5, това е една от най-благоприятните пластмаси, които нямат ендокринно натоварване, пояснява тя.

Доц. Валентина Багдасарян заяви, че употребата на бутилки тип диспенсър в детски градини не е проблем, въпреки съдържанието на Бисфенол А в пластмасата им. Бисфенол А е в минимални количества там и то е безопасно за здравето, обяви експертът.

Zdraven.bg припомня, че в България действа Наредба № 2 от 23 януари 2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни, издадена от Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите.

Снимка на пластмасови бутилки: Ханс Браксмайер