Не консумирайте храни с много дълъг срок на годност

хипермаркет

Не купувайте храни с много дълъг срок на годност, съветва експерт.

Консумирането на различни продукти и по-голямо количество води до натрупването на т. нар. Е-та в организма и носи риск за здравето.

Консумирането на различни продукти в голямо количество води до натрупването на големи количества Е-та в организма и вреди на здравето. Трябва да се притесняваме от всеки продукт, който има прекалено дълъг срок на годност, предупреди в ефира на БНТ д-р Цветанка Терзиева.

Това, което в момента ни застрашава, е качеството по отношение на допълнителните химически вещества, които се съдържат в храните или известните като Е-та. Те представляват емулгатори, овкусители, оцветители – всичко, което би могло да удължи живота на един продукт и да го остави в такова състояние, че да привлича купувача и да придаде вкус, който ни харесва и въпреки това продуктът да не е полезен и вреден в определени случаи.

Трябва да се притесняваме от всеки продукт, който има прекалено дълга годност. Минимални количества консерванти в този продукт не са вредни, но когато консумираме различни продукти и голямо количество с тези Е-та, те се натрупват в организма и стават вече вредни, обясни д-р Терзиева.

Снимка на хипермаркет: Дани Никълсън