Не лягайте с лошо настроение

в легло

Заспиването в лошо настроение подсилва негативните емоции.

Лягането в лошо настроение може да доведе до засилване на негативните спомени в мозъка, давайки научно обяснение на старата поговорка, че човек не трябва да си ляга ядосан.

Заспиването докато съзнанието пази скоро формиран лош спомен помага за неговото запечатване в паметта и затруднява отърсването от него. Това твърди екип от китайски и американски учени, според които най-правилно би било споровете да се решават преди лягане.

Това проучване предполага, че има известна истина в стария съвет да не си лягаме ядосани, казва съавторът на научния труд Юнчжъ Лю, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Лю и неговите колеги са направили експеримента върху 73 мъже доброволци, за да изследват ефекта от съня. Те е трябвало в продължение на два дни да наблюдават определени снимки и да ги свързват с негативни преживявания и емоции. По-късно те отново е трябвало да се върнат към снимките и или да си припомнят лошите спомени, или да се опитват да се преборят с тях.

Тестовете са били извършени два пъти – след сън и непосредствено след показването на снимките.

Учените са установили, че за доброволците е много по-трудно да потиснат лошия спомен след сън, отколкото непосредствено след показването на снимките.

При тестовете е станало ясно също, че по време на сън лошите спомени се запазват в тази част на мозъка, която отговаря за дълготрайната памет.

Известно е, че сънят засяга възприемането, съхранението и обработването на новопридобита информация. В същото време е известно, че негативните или травматични събития се запазват повече в съзнанието от позитивните или неутралните. Неспособността за потискане на лоши спомени или емоции се свързва с редица психологически проблеми като депресия или посттравматичен стрес.

По думите на Лю преди провеждането на това проучване ние не знаехме дали е по-добре или по-зле да потискаме спомените си преди или след сън. Авторите на проучването също така посочват, че лишаването от сън непосредствено след травматично събитие може да предотврати запазването на негативни спомени и по този начин да се осигури възможност за блокиране на нежеланата информация.

Снимка: Morning theft