Не правете тези 3 неща със зъбите си

уста и зъби

Ето 3 неща, които не бива да правите със зъбите си, за да не ги увредите допълнително.

Използването на агресивни избелващи пасти за зъби с въглен, отварянето на различни опаковки и бутилки със зъби и навикът да се дъвче лед са сред не толкова очевидните причини за увреждането на зъбния емайл.

Това твърди експертката по естетична стоматология Шахира Саад във видео, което публикува в профилите си в социалните мрежи Instagram и TikTok.

Саад отбелязва, че много хора използват избелващи пасти, за да получат зъбите им по-бързо желания по-светъл нюанс. Напоследък все по-голяма популярност придобива черната паста за зъби с активен въглен.

Саад предупреждава, че подобни средства са твърде агресивни – абразивните (твърди) частици в пастите с въглен надраскват горния слой на емайла, оставяйки микропукнатини. По-късно, когато човек консумира оцветяващи храни като кафе, шоколад, плодове и зеленчуци, оцветителят може да попадне в тези пукнатини, което води до пожълтяване на зъбите.

Освен това когато дентинът – твърдата тъкан, която съставлява по-голямата част от зъба, е изложен на абразивни вещества, чувствителността на зъбите се увеличава.

Специалистката препоръчва също така хората да се отърват от навика да отварят различни опаковки и бутилки и да късат хартия и найлонови торбички със зъби. Това може да доведе до нащърбяване на повърхността им.

Дъвченето на кубчета лед също е вредно за емайла, чието увреждането прави зъбите по-чувствителни към топлина и студ и по-малко устойчиви на кариес.

@drshahira 3 Things You Should Never Do To Your Teeth Part II, from a cosmetic dentist Use Charcoal Toothpaste → the abrasiveness wears away enamel = yellowing of teeth and sensitivity ️ Use your teeth as Tools → cracked tooth structure = need for crown, root canal or even an extraction Chew Ice → cracked tooth structure = need for crown, root canal or even an extraction #teethtok #dentistryexplained #teethtips ♬ What Was I Made For? [From The Motion Picture “Barbie”] – Billie Eilish

Черната паста за зъби

Пастата за зъби, направена от активен въглен, става все по-популярна през последните няколко години. Поддръжниците твърдят, че може да избели зъбите, да премахне повърхностните петна, да премахне плаката и да освежи дъха.

Д-р Саад обаче каза, че е точно обратното. „Не трябва да използвате паста за зъби с въглен“, каза тя.

„Въгленът е твърде абразивен и всъщност изтрива горния слой на вашия емайл. С течение на времето това може да доведе до пожълтяване на вашата усмивка чрез излагане на основната зъбна структура, наречена дентин.“

Емайлът е защитната външна обвивка на зъбите и се счита за най-твърдото вещество в тялото. Дентинът е слой, разположен непосредствено под емайла. Когато дентинът е изложен на абразивни вещества като паста за зъби с въглен, зъбите стават чувствителни.

Все повече изследвания показват, че пастата за зъби с въглен може да причини повече вреда, отколкото полза.

Проучване от 2017 г., пулбликувано в специализираното издание „The Pharmaceutical Journal“ установи, че поради своята абразивност активният въглен може да увреди зъбния емайл, когато се използва твърде дълго или твърде агресивно.

Освен това анализ от 2019 г., публикуван в „British Dental Journal“ показа, че въгленът всъщност слабо предпазва от кариес.

А проучване от 2021 г., публикувано в „Clinical Oral Investigations“, сравнява избелващите ефекти на пастата за зъби с въглен и флуорида и не открива разлика.

Зъби за отварачка

Лесно е да използвате зъбите си, за да отворите бутилка или да разкъсате плик, когато нямате подходящия инструмент под ръка.

Това обаче може да причини повреда, която е скъпа и болезнена за корекция.

„Това може да ви накара да спукате зъбите си по неблагоприятен начин, което да доведе до необходимостта от коронка, коренов канал или дори екстракция (вадене на зъб)“, казва д-р Саад.

Зъбната коронка е капачка с форма на зъб, която помага за възстановяване на зъб, който е станал развален, счупен или слаб. Според клиниката в Кливланд те могат да бъдат направени от метал, порцелан, слят с метал, само порцелан или керамика.

Лечението на кореновия канал е предназначено да елиминира бактериите от заразения коренов канал, което предотвратява допълнителна инфекция. Но ако тези процедури не могат да спасят зъба, може да се наложи да го отстраните изцяло и да го замените с имплант.

Дъlченето на лед

Дъвченето на лед е често срещан навик, но д-р Саад каза, че това може да е признак на определени медицински проблеми.

„Звукът може да е привлекателен, но не трябва да дъвчете лед“, каза тя. „Ако жадувате за дъвчене на лед, това се нарича Синдром на пика и може да е признак, че имате недостик на желязо.“

Синдромът на пика е психиатрична болест състояние при възрастни и деца, при което човек има желание да дъвче нехранителни продукти като лед, парченца боя и камъни.

Най-често засяга малки деца, бременни жени или хора с определени състояния като разстройство от аутистичния спектър и интелектуални затруднения.

Синдромът на Пика може също да е признак на желязодефицитна анемия, която се появява, когато тялото няма достатъчно желязо, за да произвежда хемоглобин, вещество в червените кръвни клетки, което им помага да пренасят кислород в тялото.

Честите симптоми на желязодефицитна анемия включват умора, втрисане, задух, слабост, болка в гърдите, замаяност, синини и главоболие.

Дъвкането на лед също може да износи емайла на зъбите и да доведе до пукнатини.

Снимка на уста и зъби: Alexandr Ivanov / Pixabay