Не се очаква масов коклюш сред възрастните българи

кашляща жена

Не се очаква масово разпространение на коклюш при хората в по-напреднала възраст, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Не очаквам масово разпространение на коклюш при хората в по-напреднала възраст, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет заедно със служебния министър на здравеопазването Галя Кондева, проведен на 19 април 2024 г.

Имаме един случай засега на болен от коклюш на 62 г., който го кара много леко. Голяма част от заболеваемостта е до 18 години, информира Ангел Кунчев.

Пред БТА Кунчев съобщи, че две бебета са починали след заразяване с коклюш, те са под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране срещу болестта. Децата са от ромската махала на Кюстендил.

На брифинга в Министерския съвет Кунчев допълни, че два пъти е имало отказ за хоспитализация на бебетата, който е предложен от Спешна помощ. Едва при влошаване на състоянието им се стига до приемане в болница в Кюстендил, а след това и в Националната кардиологична болница в София, информира той. Според него наличието на тези два смъртни случая донякъде е съвпадение, тъй като става въпрос и за деца, потърсили медицинска помощ доста късно, при наличието на тежки пневмонии, на дихателна недостатъчност, на които и лечението е било по-неефективно, отбеляза той.

Ангел Кунчев предупреди, че ако разпространението в страната продължи, ще става въпрос за национална епидемия, каквато преживява цяла Европа. Причинителят на коклюш циркулира в България, засега най-интензивно в София, и в западната част на страната, но постепенно ще обхване и други части на България. Трудно ми е да правя прогнози докъде би стигнало, каза Кунчев и допълни, че изпълнението на имунизационния календар за 2023 г. никак не е лошо – достига до 89-91%.

От началото на 2023 г. в Европа започна покачване на заболеваемостта от коклюш в много страни, което се е ускорило от 2024 година. Кунчев цитира данни, според които в Чехия отчитат най-високия ръст на коклюш от 60-те години на миналия век насам, като до момента са регистрирани над 6300 случая. В Испания случаите са 8200 само от началото на тази година, като за цялата 2023 г. са били 1200. В Нидерландия случаите са 3600, като от тях 300 са при кърмачета. В Гърция засега от началото на годината случаите на коклюш са 82, съобщи Кунчев.

Най-засегната е възрастта от 10 до 19 години, но има и доста деца до 1 годинка, като те са между 3% и 8% в различните области. Нарастване на заболеваемостта има във всички страни, не само в Европа, но и в Австралия, Бразилия, Израел, САЩ и Великобритания, каза Ангел Кунчев.

У нас за първите три месеца на 2024 г. бяха регистрирани 118 случая на коклюш, като 89% от тях са на възраст до 19 години или това са 102 случая, информира той. Най-висок е относителният дял на заболелите във възрастта от 10 до 14 години. Кунчев напомни, че към момента в Европа и у нас между 50 и 60 се движи процентът на имунизираните, които са заболели. Това е една особеност на използваната коклюшна ваксина, че с времето и при някои индивиди, имунитетът спада и може да се получи заболяване, каза Кунчев. То обаче протича при тях доста по-леко, но и по-трудно се разпознава, обясни Кунчев.

Коклюшът е бактериално заболяване, поддава се добре на антибиотично лечение и когато се хване на време, не е тежко като протичане, съобщи националният здравен инспектор. От всички 204 случая на коклюш у нас, по-малко от 10% са стигнали въобще до болница. Кунчев припомни, че имунизационната схема за децата в България при коклюш включва имунизация с шествалентна ваксина на два-три, четири месеца, след това с петвалентна ваксина на две години, с четиривалентна ваксина на четири години, с тривалента ваксина на 12 години на детето. Реимунизацията на 12 г. я въведохме през 2020 г. точно като отговор на това, че видяхме, че в Шотландия, Нидерландия и Англия започна увеличение на броя на случаите при тийнейджърите, отбеляза Ангел Кунчев.

Когато има наличие на пристъп на кашлица повече от седмица или две, която трудно се поддава на лечение, това е достатъчно основание да мислим за коклюш и да предприемем изследване за коклюш, каза Кунчев.

В отговор на въпрос Кунчев каза, че не се мисли за промяна в имунизационния календар. Не очаквам да има масово разпространение на коклюш при хората в по-напреднала възраст.

Коклюш (от френски: coqueluche) още пертусис или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите. Всъщност коклюшът по народному го наричат „магарешка кашлица“ именно поради странния звук, който се издава при кашляне, който наподобява магарешки рев, припомня Wikipedia.

Снимка на кашляща жена: Annie Spratt / Unsplash