Не се очаква нова грипна епидемия в България през пролетта на 2018

дете кашля

Пролетното време носи нови вируси, но не се очаква нова грипна епидемия в страната.

Времето се затопли и нови вируси ни атакуват. Не са малко хората, които се оплакват от висока температура, болки в гърлото, хрема и кашлица.

Но все още има слаба циркулация на грипни вируси. Ние сме от страните в Европа, които имаме най-малко грип в момента.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в студиото на “Денят започва” по БНТ на 12 март 2018 г.

Последната 10-а седмица, която отчетохме на годината е свързана с доста намаляване на случаите на грип. Доста по-ниско от епидемичните размери са само две области – Габрово и Ямбол.

В момента обръщаемостта за медицинска помощ е горе-долу характерната за късната пролет. Не са повече от 5000 до 7000 души болните в момента. Но към момента със сигурност можем да кажем, че грипната епидемия е отминала и засега не очакваме втора грипна вълна, допълни той.

Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, обясни: Когато не сме сигурни дали това е респираторна инфекция, някакъв вирус или бактерия е добре да се прибегне до някои от бързите тестове, които вече има на пазара, които могат да определят дали това, което се развива в гърлото е бактерия или е респираторна инфекция, причинена от негрипен вирус.

Взимането на пробата отнема секунди, а резултатът е готов за три минути. Това помага на лекарите да назначат най-ефективното лечение и да установят дали се нуждаем от антибиотици.

В световен мащаб се създава една бактериална резистентност от честата и необоснована употреба на антибиотици.

Снимка на дете с кашлица: Раян Борен