Не се препоръчва забременяване след операция за отслабване

Жените, които са претърпели операция за отслабване чрез намаляване на мазнините, трябва да изчакат най-малко една година преди да опитат да забременеят. Това сочи изследване, публикувано от BBC.

На пациентките, които са се подложили на някакъв вид процедура за намаляване на обиколката на корема и талията, “силно се препоръчва” да не забременяват в следващите 12-18 месеца. Статистиката показва, че затлъстяването при жените в детеродна възраст ще нарасне до 28% до 2015 г. В същото време все повече момичета лягат под ножа, за да намалят килограмите като единствен начин за отслабване.

Най-честите оплаквания на жените, които все пак забременяват по-рано от година след операцията, са болки в стомаха и тежко повръщане. 79% от децата се раждат без усложнения. Лекарите препоръчват на такива майки да се свържат с диетолог, който да работи съвместно с акушер-генеколога. Много важно е жените да се интересуват от начина на хранене и хранителните добавки преди да забременеят, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: Montse PB