Не си лягайте гладни!

Ако искате да отслабнете, не си лягайте гладни, съветва ексерт диетолог.

Да си лягате гладни е грешка в областта на диетите, които ние всички сме правили поне веднъж в живота.

Австралийски диетолог разкрива дали наистина не трябва да ядем, преди да си легнем и кои храни да избягваме ако искаме да загубим някой и друг килограм.

Докато спим, организмът ни непрекъснато работи. Той обновява и размножава клетките си, обработва храната, която сме консумирали и редица други жизнено необходими биологични процеси. Всички те изискват енергия, която организмът получава от храната, която сме изяли през деня и вечерта.

Ако преди да заспите сте яли храна, богата на “празни” калории като сладоледът, тогава нивото на кръвната захар бързо ще се увеличи, а получената “енергия” автоматично ще се превърне в мастни натрупвания, обяснява диетологът Тим Робъртс, цитиран от агенция БГНЕС.

Точно затова ако искате спокоен и качествен сън, по-добре е ако няколко часа преди лягане не ядете нищо, така че храносмилането да не ви държи будни.

Но, ако ядете преди лягане, изберете храна с ниско съдържание на захар и въглехидрати. По този начин ще заспите по-бързо и по-рядко ще се будите нощем и същевременно по-бързо ще намалите телесното си тегло.

Накратко, не бива да лягате гладни, за да отслабнете, а да внимавате какво ядете преди сън.

Zdraven.bg съветва читатели все пак да хапват лека храна за вечеря за по-добър сън.

Снимка: Джеъф Питърс