Не съхранявайте доматите в хладилник

домати

При продължителен престой в хладилник доматите губят вкусовите си качества.

Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника, то това изследване вероятно ще ви накара да промените навиците си. Разбира се, на студено доматите остават свежи по-дълго, но както се оказва, плодовете (а доматът е плод), при такива условия губят от вкуса си.

Учените и гастрономите знаеха, че охлаждането на доматите влияе отрицателно върху техния вкус, но не бяха сигурни защо. Според статия, публикувана в специализираното издание Proceedings, когато температурата падне под 20 градуса по Целзий, гените, отговорни за вкуса на доматите, „се изключват”.

По същество става студено и доматите спират да произвеждат ароматни съединения. Тази промяна е необратима, обяснява Денис Тиман, автор на изследването в Университета на Флорида, цитиран от агенция БГНЕС. Тази промяна е необратима.

Тиман изучава характеристиките на доматения вкус от десет години. Преди това открила, че доматите дължат своя вкус на съединения от захари, киселини и набор от химикали, наречени летливи или ароматни съединения.

Ароматните съединения, които миришат, съставляват забележима част от вкуса на доматите, казва още Тиман.

Предишно проучване е доказало, че доматите от хладилника имат същото количество захар и киселина като прясно набраните, но значително по-малко ароматни съединения.

Първите експерименти в новото проучване са били насочени към определяне на това колко време е необходимо, за да започне доматът да губи ароматните си свойства.

Учените сравняват доматите, които са били на студено от един до седем дни с такива, набрани скоро. В резултат на това те открили, че в плодовете, които са прекарали най-дълго при ниски температури са тези с най-малко летливи вещества.

Когато дават на група доброволци да ги опитат, те определят охладените домати като по-малко вкусни от пресните.

Оказва се, че в охладените домати има по-малко протеини, които са отговорни за образуването на ароматни съединения, отколкото в прясно събраните.

Снимка на домати в купа: Анелка