Не яжте пилешки гърди с бели ивици

пилешко

Какво означават белите ивици в суровите пилешки гърди?

Месото от пилешките гъри гърло е едно от най-подбраните в много страни по света. То е вкусно и от него се приготвят разнообразни ястия с него, а е и на много достъпна цена. нарастващото търсене на птиче месо стимулира производителите да се стараят възможно най-бързо да напълнят рафтовете на магазините. Повечето птиче месо е от птицеферми, където всичките се отглеждат в затворени помещения като птиците са охранват за бърз растеж и до няколко седмици минават под ножа.

Видеоклип от Compassion in World Farming, благотворителна организация на група активисти – защитници на животни, разкрива на любителите на месото какво означават белите ивици в птичето месо, а именно – мускулно разстройство, засягащо пилешките гърди. Белите ивици в месото изглеждат като бели прорези, успоредни на редовния мускул.

Според проучване от 2013 г., публикувано в италианското издание Animal Science, при това разтройство се увеличава съдържанието на мазнини с 224% и намалява количеството протеини. Резултатите от друго изследване, публикувани в научното издание Pultry Science през февруари същата година от екип с ръководител д-р Вивек Кутапан, показват подобно заключение: мастната тъкан се увеличава и мускулите намаляват въз основа на количеството бяла ивица в птичето месо.

Според проучване от 2016 г. от Университета на Арканзас и Университета по селско стопанство и механотехнология в Тексас, количеството бялата ивица в птичите гърди се е увеличило през последните години, откривайки я в 96% от 285-те птици, които са изследвали. Изводът на учените е, че състоянието оказва негативно въздействие върху качеството на месото, като повлиява при поемането на марината и загубата на полезните вещества при готвене.

пилешки гърди


На снимката са показани три къса пилешко филе: А. нормално месо; В. със средно и С. със силно наличие на бели ивици.

Джаклин Лондон, директор по храненето в института Good Housekeeping, твърди, че пилешкото остава все още като добър здравословен избор. Птичето месо, ако не е печено и пържено, е чудесен източник на чист белтък, както и на витамини от групата B, вкл. витамин B12, а и на желязо, селен и фосфати, казва тя. Четете етикета да е без антибиотици, не забравяйте правилно да го готвите, съхранявайте го на подходящите температури в хладилника или фризера и избягвайте замърсяване при директен контакт по време на приготвянето на храната, съветва още тя

Ето и разяснителният видеоклип на организацията Compassion US, с който разясняват, че пилешкото месо вече не притежава толкова много чист, здравословен протеин, както повечето хора си мислят [на английски език]:

Снимки: на ястие от пилешки гърди: Марко Верх; на сурово месо: екип на д-р Вивек Кутапан