НЗОК налага лимит на рецепти в аптека

НЗОК налага лимит на рецепти в аптека чрез нов договор с Българския фармацевтичен съюз, който предвижда най-малко осем минути за изпълняване на рецепта.

Това съобщиха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

По думите им така една аптека ще има възможност да обслужи не повече от осем души за час, а деветият, пожелал рецепта по НЗОК в рамките на този час, ще бъде върнат. Според председателя на фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев обаче това твърдение е „нагла лъжа” и мярката се предприема, за да даде възможност на всеки пациент да бъде отделено необходимото време.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов тези осем минути минимално време за рецепта догодина могат да станат 10 или 12, като по този начин за един час ще се обслужват още по-малко пациенти с рецепти: „Това е направено нарочно. От Българския фармацевтичен съюз потвърдиха някои хора, че се цели да се преразпредели потокът на пациентите от аптеки, които имат много клиенти, към аптеки, които нямат. Другата цел е да се назначат колкото може повече фармацевти, които и без това ги няма“.

По думите на Мирослав Ненчев от Българския фармацевтичен съюз обаче лимитът е такъв, че всяка аптека спокойно можела да се вмести в него: „Това, което излезе, че ако за час са обработени осем рецепти, на деветата ще бъдете върнати, е нагла лъжа. Няма да има връщане. Ще има ограничение за рецептите, които може да обслужи един магистър фармацевт, но не за час, а за 15 дни. Това се прави с цел на всеки пациент да се обърне внимание и да не говорим само за добра фармацевтична практика и за фармацевтична услуга, а това на дело да се прилага“.

От Асоциацията на собствениците на аптеки обаче са убедени, че целта на този лимит далеч не е такава, каквато се представя: „Целите са да се ударят определени големи аптеки, при които отиват повече хора и обслужват повече хора и те ги обслужват по-евтино“.

По думите на Николай Костов Българският фармацевтичен съюз представлява професията фармацевт и няма нищо общо с фармацевтичния бизнес. Проблемът обаче бил в това, че именно съюзът договарял този бизнес.

Окончателният вариант на новите изисквания ще залегне в новите договори между НЗОК и фармацевтите и се очаква да влезе в сила до дни.

Снимка: sxc.hu