НЗОК раздава на всеки код за електронно медицинско досие

НЗОК

Пациентите вече могат да получат код за достъп до електронните си досиета.

Националната здравноосигурителна каса предоставя на всеки от 7 356 986 български граждани този Уникален код за достъп до електронното досие от 28 август 2017 г.

Zdraven.bg подчертава, че НЗОК раздава единствено кодовете за досиетата, но те за момента са неизползваеми, защото така или иначе системата за електронни здравни досиета още не е създадена, за да има какво да се проверява.

Всеки ентусиаст, който посети районната здравноосигурителна каса, по какъвто и да е повод – заверка на рецептурни книжки, подаване на документи или получаване на протоколи за скъпоструващи лекарствени продукти и др., заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), има възможността да получи безплатно и своя Уникален код за достъп (УКД) до електронното си медицинско досие.

Така щяло да се засили обществения контрол върху изразходване на публичния ресурс, с който Националната здравноосигурителна каса закупува медицински услуги в полза на пациентите, твърдят от НЗОК.

С УКД всеки ще може да упражни правото си да провери дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени, но едва след създаването на досиетата.

Ако констатира разминаване в данните, той може да подаде сигнал до районната или до НЗОК. Контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея.

При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на пациента дейности.

Къде и как всеки ще може да види личното си здравно досие засега не е ясно, защото от НЗОК мълчат за това.

Снимка: Юлиана Николова