НЗОК спира да плаща за нови лекарства, пътеки и отделения през 2018

НЗОК

НЗОК вече няма плаща за нови лекарства, клинични пътеки и болнични отделения през 2018 г.

Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) няма да заплаща нови лекарства през 2018 година. Няма да се сключват и договори с болници за разкриването на нови отделения или за работа по нови клинични пътеки.

Това съобщи Дарик радио по информация от Федерация Български пациентски форум, откъдето уточниха, че решението е гласувано на заседание на надзорния съвет на институцията, което приключи в вечерта на 25 октомври 2017 г.

Според председателя на организацията Иван Димитров тази мярка ни връща десетилетия назад и обрича животите на пациенти, голяма част, от които онкоболни, зависещи от нови терапии.

Самият проектобюджет е заложено нещо, което ни връща десетилетия назад. Нови терапии за пациенти, които терапии ще им спасят живота – няма да има, защото касата не желае. Нови клиники, нови болници, иновации в здравеопазването в 2018 година не могат да съществуват в европейска държава като България, отбеляза Димитров.

Той допълни още, че ако една болница реши да разшири своя обем на работа – това няма да може да се случва. С лекари и пациенти ще се опитаме да обясним на обществото какво ще последва, защото българският гражданин трябва да знае какво готви държавата, поясни още председателят.

Междувременно по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, управителят на здравната каса проф. Камен Плочев потвърди за лимитирането на нови лекарствени продукти за срок от една година. Той обясни, че това е мярка за икономия на средства.

На 30 октомври 2017 г. министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка. Това е поредният здравен министър подал предсрочно оставка. Ген.-майор проф. Николай Петров се задържа на поста едва половин година. Оставката му е факт дни след излъчването на телевизионен репортаж на bTV, който разкрива, че министърът е нарушил закона с обществена поръчка на стойност от почти 1,6 млн. лв. по време на мандата му като директор на ВМА, спечелена от фирма без БУЛСТАТ на мъжа, от когото дъщеря му има дете.

Снимка: Юлиана Николова