Нивото на глюкоза контролира апетита към висококалорични храни

Консумирането на плодове и зеленчуци, богати на глюкоза, помага на хората да устоят на изкушението на висококалоричните храни, установиха американски учени.

Когато количеството глюкоза в организма, съдържаща се във въглехидратите, спадне, човек започва да губи способността си да контролира желанието си, а апетитът се увеличава. Недостигът на глюкоза, която се използва за захранване на мозъка, прави хората безпомощни пред желанието за висококалорични храни, установиха изследователите, цитирани от агенция БГНЕС.

Хората с наднормено тегло са особено уязвими, като дори най-малкото понижение на глюкозата води до неустоим апетит към въглехидратни храни, от които си набавяме по-голямата част от захарта.

Добрите въглехидратни храни включват пресни плодове и зеленчуци, кафяв ориз, спагети, както и пълнозърнест хляб, а лошите са белият хляб и захарта, безалкохолните напитки, чипсът и други пакетирани зърнени храни.

Поддържането на нивата на глюкоза в мозъка може да е част от тайната на стройната фигура, сочи изследването. По-честото консумиране на храна в малки количества намалява опасността от поддаване на изкушението от висококалоричните храни, особено за хората с наднормено тегло, установили учените.

Снимка: sxc.hu

loading...