Никотинът блокира производството на естроген при жените

пушачка

Пушенето на никотинови цигари блокира производството на естроген при жените.

Европейски молекулярни биолози са открили, че дори сравнително малки дози никотин блокират производството на хормона естроген в мозъчната тъкан на жените. Това се отразява неблагоприятно на нервната система и половите органи, съобщи пресслужбата на Европейския колеж по невропсихофармакология (ECN).

„Има големи разлики в начина, по който тютюнопушенето влияе върху поведението на мъжете и жените. Последните са склонни да реагират по-зле на заместващата терапия, по-вероятно е да започнат да пушат отново и да развият заболявания, свързани с тютюнопушенето. Разбирането за начина, по който никотинът влияе на хормоналната система, ще ни помогне да открием причините за тези различия“, каза Ерика Комаско, доцент в Университета в Упсала, Швеция, цитирана от агенция БГНЕС.

Учените наблюдават как никотинът влияе върху нервната система на 10 млади момичета, които се съгласили да участват в експеримента. Екипът инжектирал в кръвния поток молекули, които се съединяват с ензими, произвеждащи хормони, и “осветяват” тези протеини с радиоактивни маркери. Специалистите наблюдавали как тази процедура влияе върху мозъчната дейност и производството на различни хормони.

Наблюденията показали, че дори малки дози никотин намаляват концентрацията на ензима CYP19A1, отговорен за производството на молекулите на половия хормон естроген. Това намаляване е настъпило в дълбоките слоеве на мозъка и не е засегнало толкова силно другите тъкани на тялото на доброволците. Промените в производството на естроген засягат таламуса – частта от мозъка, в която сигналите от всички сетива се анализират, избират и предават на кората на главния мозък.

Резултатите от експериментите изненадали учените, тъй като в предишни изследвания не е била регистрирана връзка между тютюнопушенето и отклоненията в хормоналната система на жените. Биолозите се надяват последващите експерименти и наблюдения да им помогнат да разберат как точно блокирането на производството на естроген в мозъка влияе върху поведението и репродуктивната система на жените.

Снимка на пушачка: DanaTentis / Pixabay