Ниската влажност влияе за усложненията от грип

суха зима

Ниската влажност на околната среда води до по-тежки заболявания от грип.

Специалисти от Йейлския университет в САЩ установиха, че ниската влажност допринася хората по-често се разболяват и умират от грип през зимните месеци.

В регионите с умерен климат сезонните огнища на грипния вирус са тясно свързани с намаляването на влажността. Въпреки че е известно, че ниската влажност на околната среда засилва предаването на вируса, нейното въздействие върху реакцията на гостоприемника на инфекцията с грипен вирус и изхода на заболяването оставало неясно досега.

Добре известно е, че когато влажността спадне, настъпва скок на разпространението на грипа и смъртността, свързана с грип. Ако нашите открития при експерименти с мишки се потвърдят и при хората, нашето проучване предлага възможен механизъм, който е в основата на този сезонен характер на грипната болест , заяви ръководителят на екипа Акико Ивасаки от Университета на Йейл, където тя е професор по имунобиология.

Екипът учени извършили експерименти с генномодифицирани мишки, които са животински модел на човешкия имунитет. Всички гризачи били поставени в камери с еднаква температура, в които влажността е нормална или ниска, и след това били заразени с вирус на грип тип А.

Изследователите открили, че мишки при ниска относителна влажност са по-податливи на тежко заболяване след заразяване с грипен вирус тип А. Установено било, че вдишването на сух въздух уврежда носовия мукоцилиарния клирънс, намалява вродената антивирусна защита и забавя възстановяването на тъканите.

Носовият мукоцилиарен клирънс е първата защитна бариера, чрез която полепналите по лигавицата микроорганизми и чужди частици се придвижват към назофаринкса. Ниската влажност намалява ефикасността, с която ресничките по клетъчната повърхност на дихателните пътища премахват вирусните частици и слузта. Била намалена също способността на белодробните клетки да възстановят увреждания, предизвикани от инфекциозни агенти. Били наблюдавани и проблеми във функционирането на имунната система, свързани с производството на интерферони и други съединения, които предупреждават съседните клетки за наличие на вируси.

Тези резултати показват, че излагането на сух въздух уврежда защитата на гостоприемника срещу грипна инфекция, намалява възстановяването на тъканите и причинява патоза, зависима от каспаза.

Макар влажността да не е единственият фактор за разпространението на грипа, тя е от значимост, който факт трябва се има предвид през зимата, според изследователите.

По думите на учените увеличаването на количеството водни пари във въздуха в помещенията вкъщи, в училища, болници и на работното място посредством овлажнители е потенциална стратегия за облекчаване симптомите на грипа и за по-бързо оздравяване.

Проучването е публикувано в специализираното издание Proceedings of the National Academy of Sciences на 13 май 2019 г.

Снимка на растение през суха зима: Петра Пецибер