Ниската заплата води до високо кръвно


Ниските заплати са пряко свързани с високото кръвно налягане, констатираха учените.

Американско изследване установи връзката, която е най-силно изразена при жените и хората на възраст между 25 и 44 години. Удвояването на заплатите на тези групи хора може да намали опасността от високо кръвно налягане с 35% при жените и с 30% при младите служители, съобщиха авторите на проучването от Калифорнийския университет в САЩ.

Учените твърдят, че са първите, които установяват ролята на заплатата за високото кръвно налягане. Учените изследвали 5651 души, живеещи в собствена къща, и техните съпруг или съпруга три пъти седмично в продължение на три години. След това те сравнили заплатите с високото кръвно налягане и открили, че удвояването на заплатата е свързано с понижаване с 16% на риска от хипертония.

Заплатите са част от работната среда, която лесно може да се промени. Политиците могат да увеличат минималната заплата, което да доведе до увеличение на заплатите като цяло и може да има значителен положителен ефект за общественото здраве, заяви ръководителят на изследването проф. Джей Пол Лей, цитиран от агенция БГНЕС.

Той посочи, че резултатите са изненадващи, защото високото кръвно налягане е по-често свързвано с възрастните хора и мъжете. Според изследователя жените и младите служители, които получават най-ниската заплата, трябва редовно да ходят на прегледи. Проф. Лей поиска ново изследване с използването на различни национални данни, за да се анализира допълнително потенциалната връзка между ниските заплати и хипертонията.

Ако резултатите са същите, може да сме открили начин за намаляване на разходите и личните последици от голяма здравна криза, заяви проф. Лей.

Снимка: Zdraven.bg