Нисковъглехидратните диети увреждат артериите

Нисковъглехидратните диети увреждат артериите, обявиха учените.

Нисковъглехидратните диети от типа на диета на Аткинс могат да запушат артериите и да причинят сърдечносъдови заболявания, откри американско изследване, цитирано от в-к Dayly Telegraph и агенция BBC, пише actualno.com.

Тези диети бяха популяризирани през последните години от холивудската актриса Рене Зелуегър и британската певица Гери Халиуел въпреки твърденията, че правят дъха неприятен и могат да доведат дори до загуба на паметта. Нови изследвания върху мишки показаха, че този тип диети може също да удвои риска от атеросклероза и да причини сърдечен инфаркт и мозъчен удар.

Изследването показа, че диетите, богати на червено месо, риба и сирене и бедни на макарони, хляб и картофи, също нарушават образуването на нови кръвоносни съдове и затрудняват възстановяването след инфаркт на миокарда.

Кардиолозите от медицинския център Бет Израел Дийкънис към Харвардския университет започнали да изследват ефектите на нисковъглехидратните диети, след като хора, които ги спазвали, започнали да получават инфаркт.

В сп. Протоколи на Американската академия на науките (PNAS) са публикувани резултатите от изследванията на високовъглехидратна и нисковъглехидратна диета върху мишки. След 12 седмици се оказало, че най-слабо са запушени артериите у мишки от контролна група, които поемали храна, богата на въглехидрати.

Изследователите установили, че рискът от запушване на артериите при гризачите, които поемат нисковъглехидратни храни, е бил повишен дори при непроменени нива на холестерола.

Изводът е, че нисковъглехидратните диети се отразяват неблагоприятно върху сърдечносъдовата система поне на мишките и че умереното и балансирано хранене, съчетано с редовни физически упражнения, вероятно е най-полезно за повечето хора.

Снимка: sxc.hu