Нискомаслена диета не гарантира отслабване

салата

Само хранителен режим с ограничен прием на мазнини не гарантира отслабване, ако вече сте затъстяли.

Нискомаслена диета е неефективен начин за трайно отслабване, пише вестник Daily Express, позовавайки се на мащабно американско изследване.

Авторите на проучването от Медицинския колеж към Харвардския университет в Бостън, САЩ, са стигнали до заключението, след като са анализирали 53 предишни проучвания, обхванали над 68 000 души.

Зад настоящите хранителни препоръки да се ограничават мазнините, които съдържат над два пъти повече калории на грам от въглехидратите и протеините, стои схващането, че ограничението по естествен начин ще доведе до загуба на тегло. Направеният от нас анализ ясно показва, че науката не подкрепя нискомаслената диета като оптимална стратегия за отслабване в дългосрочен аспект, казва ръководителят на изследването Диърдри Тобаяс, цитиран от агенция БТА.

В краткосрочен аспект нискомаслената диета наистина оказва ефект върху отслабването в сравнение с неспазването на хранителен режим. Анализът обаче показва, че в дългосрочен аспект няма разлика между нискомаслените и високомаслените диети по отношение на средната загуба на тегло.

За да се справим с епидемията от затлъстяване, трябва да потърсим по-ефективни в дългосрочен аспект подходи към отслабването и поддържането на здравословно тегло, допълва Тобаяс.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса от никаква диета, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение! Затова Zdraven.bg представя специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: Кери Съливан