Нобелова награда за медицина 2017

Нобелова награда

Трима учени са носителите на Нобеловата награда за медицина и физиология 2017.

Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг са отличени за откриването на молекулярен механизъм, който контролира циркадния ритъм – т.е. изясняване механизма на биологичния часовник.

Според съобщението на Нобеловия комитет работата на тримата „обяснява как растенията, животните и хората адаптират своя биологически ритъм, така че да се синхронизира с промените на Земята“.

Циркаден ритъм се нарича биологичният часовник, който ни помага да настроим физиологията си за промените на околната среда при смяна на деня и нощта.

„Животът на Земята е адаптиран спрямо въртенето на нашата планета. В продължение на много години ние знаехме, че живите организми, включително хората, имат вътрешен, биологичен часовник, който им помага да предвиждат и да се нагаждат спрямо постоянния ритъм на денонощието“, посочват още от комитета, цитиран от агенция БГНЕС.

Благодарение на дейността на тримата учени хронобиологията – науката за биологичните часовници, в момента е разрастваща се област в научните изследвания.

Използвайки плодни мушици, тримата учени са успели да изолират ген, който контролира нормалния биологичен ритъм. Те са установили, че този ген изгражда протеин, който се произвежда в клетката през нощта и намалява количеството си през деня. В последствие те са идентифицирали и друг компонент на протеина, поясняващ механизма, който ръководи биологичният часовник на клетката.

Вътрешният ни часовник регулира някои съществено важни функции на тялото и мозъка ни като поведението, нивата на хормони, съня, телесната температура и метаболизма. Също така здравето на човека се повлиява, когато има несъответствие между околната среда и вътрешния ни биологичен часовник и това може да доведе до повишен риск от редица болести.

През 70-те години екипът от учени си задава въпроса дали е възможно да се установят гените, които контролират биологичния часовник на плодните мушици. Те са открили, че мутации в неизвестен ген пречат на циркадния ритъм на насекомите.

Тазгодишните нобелови лауреати са се опитали да разгадаят именно начина, по който биологичният часовник работи. През 1984 г. Джефри Хол и Майкъл Росбаш, работейки съвместно с университета „Брандис“ в Бостън и Майкъл Йънг от университета „Рокфелер“ в Ню Йорк, успяват да изолират гена period. След това Хол и Росбаш откриват протеина PER, произвеждан от гена, чийто нива се променят в зависимост на времето от денонощието

На базата на циркадните ритми днес учените търсят иновативни подходи в лечението, в това число и чрез определянето на най-подходящото време за прием на лекарства, като същевременно нараства и вниманието върху значението на здравословните навици за сън.

През 2017 година беше увеличено паричното възнаграждение на Нобеловата награда до 9 милиона шведски крони или над 1,1 милиона щатски долара.

Представяме видео (на английски) за отличения с Нобелова награда труд в областта на медицината през 2017 г.:

Снимка: Адам Бейкър