Нобелова награда за медицина 2019

Трима учени получават Нобеловата награда за медицина 2019 за открития как клетките усещат и се приспособяват към наличието на кислород.

Американските учени Уилям Кейлин и Грег Семенза, заедно с британския учен Питър Ратклиф, спечелиха тазгодишната Нобелова награда за медицина. Техните открития засягат приспособимостта на клетките към наличността на кислород.

“Семинарните открития на тазгодишните Нобелови лауреати разкриха механизма за един от най-съществените адаптивни процеси в живота”, се казва в официалното съобщение на Комитета, който връчва наградите Нобел.

“Техните изследвания проправиха пътя за обещаващи нови стратегии за борба с анемията, рака и много други заболявания”, се казва още в позицията на Комитета.

Важното значение на кислорода се знае от векове, но как клетките се приспособяват към промените в нивата му, досега бе неизвестно. Тримата учени идентифицират молекулярните механизми, които регулират активността на гените като реакция на променливи нива кислород. Така изследванията на тримата учени разширяват човешкото познание за това как физиологичната реакция прави живота възможен.

На фигурата е обяснен процеса от откривателите: Когато нивата на кислород са ниски (хипоксия), HIF-1α е защитен от разграждане и се натрупва в ядрото, където се свързва с ARNT и се свързва със специфични последователности на ДНК (HRE) в регулираните от хипоксия гени (1). При нормални нива на кислород HIF-1α бързо се разгражда от протеазомата (2). Кислородът регулира процеса на разграждане чрез добавяне на хидроксилни групи (OH) към HIF-1α (3). След това VHL протеинът може да разпознае и образува комплекс с HIF-1α, което води до неговото разграждане по зависим от кислорода начин (4).

През 2018 година Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха съвместно Нобеловата награда заради новото им откритие за лечение на рак.

Това е 110-ти път, в който се връчва наградата в категорията за медицина. За пръв път тя е присъдена през 1901 г.

Снимка: nobelprize.org