Нобелова награда за медицина 2020

хепатит С

Нобеловата награда за медицина през 2020 г. се връчва на откривателите на вируса на хепатит С.

Нобеловата награда за физиология и медицина за 2020 година е присъдена на откривателите на вируса на хепатит С, обявиха от Нобеловия комитет в Стокхолм на 5 октомври.

Носителите на наградата са Харви Алтер (САЩ), Майкъл Хутън (Великобритания) и Чарлз Райз (САЩ).

Хепатит C е инфекция, която засяга главно черния дроб. Причинител на заболяването е вирусът на хепатит С (HCV).

Хепатит C често протича без симптоми, но хроничната инфекция може да доведе до образуване на ръбцова тъкан (нефункционална тъкан, наподобяваща белег) по повърхността на черния дроб, а след години и до цироза. В някои от случаите, хората с цироза развиват също и чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб или разширени вени в хранопровода или стомаха, което може да доведе до кървене или дори до смърт.

Заразяването с хепатит C става основно по кръвен път чрез венозна употреба на наркотици, чрез нестерилно медицинско оборудване и кръвопреливане.

Изчислено е, че 130 – 170 милиона души по света имат хепатит C.

Учени започват проучвания на вируса на хепатит С през 70-те години на ХХ век и през 1989 г. потвърждават съществуването му.

Няма данни вирусът да причинява заболяване при животни.

Пегинтерферон и рибавирин са стандартните предписвани лекарства за вируса на хепатит С. Между 50 – 80% от лекуваните пациенти получават пълно излекуване. При тези, които развият цироза или чернодробна недостатъчност може да се наложи чернодробна трансплантация, но вирусът обикновено се възобновява след трансплантация.

Илюстрация на вируса на хепатит С: Geometricmedical