Нобелова награда за медицина за 2018

Нобелова награда

Обявиха лауреатите на Нобеловата награда за медицина 2018.

Нобеловата награда по медицина за 2018 г. е присъдена на Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо, разработили нов метод за имунотерапия при рак, съобщи Нобеловият комитет в Каролинския медицински институт.

Мотивацията за наградата е “за откриването на ракова терапия чрез инхибиране на отрицателното имунно регулиране”, се съобщава в сайта на Нобеловия комитет. Това е първата Нобелова награда за териапия срещу рак от много години насам.

Проф. Джеймс Алисън работи за Онкологичния център Андерсън към Тексаския университет в Хюстън, Тексас, САЩ, и към Института по ракова имунотерапия Паркър в Сан Франциско, Калифорния, САЩ. Тасуку Хонджо работи за Университета на Киото, Япония. Много ми е приятно да чуя, че това, което сме направили, е наистина смислено, казва проф. Тасуку Хонджо в интервю за официалния сайт на Нобеловите награди.

Много хора се опитаха много упорито да лекуват рака, но за щастие ние, Джим Алисън и аз, изучихме тази терапия с инхибитори на контролни точки. Искам да кажа, че открихме принципа и това наистина проработи. Така че за мен е повече от щастие да видя много пациенти – често ги виждам да ми казват: “Ти ми спаси живота”. Това е най-приятното за мен и, бих казал, много се радвам да чуя, че това, което направих, е наистина смислено, продължава той.

Ние не се опитвахме да отрием противоракова терапия. Много хора се опитваха да намерят лечение на рака, но всички се проваляха. Аз никога не съм очаквал, че моето проучване, работеяки върху имунната система, ще доведе до терапия срещу рак, споделя той в интервюто.

Все пак има още неразрешени проблеми, но два са най-важните, пояснява професорът. Първият е, че само 30% от пациентите отговарят на терапията, зато искаме да имаме биомаркери, по които да предвидим дали пациенът ще реагира или не. Вторият е, че определено трябва да увеличим ефективността на това лечение, но съм сигурен, че това е цел на много, много учени от различни компании. Затова вярвам, че тези два проблема ще бъдат решени в близко бъдеще, оптимист е проф. Хонджо.

Проф. Алисън изследва известен протеин, който функционира като спирачка върху имунната система. Той осъзнава потенциала на премахването на тази спирачка, за да бъдат освободени имунните клетки да атакуват туморите. След това разработва тази концепция в изцяло нов подход за лечение на болни от рак.

Проф. Тасуку Хонджо открива паралелно протеин на имунните клетки и след като изследва внимателно функцията му, разкрива, че той също действа като спирачка, но с различен механизъм. Леченията на базата на неговото откритие са поразително ефективни в борбата срещу раковите заболявания.

През 90-те години на миналия век Джеймс П. Алисън изследва протеина СTLA-4 на Т-клетките. Той и още няколко учени наблюдават, че този протеин функционира като спирачка върху Т-клетките.

Други изследователски екипи изследват механизма като прицел в лечението на автоимунни заболявания. Алисън обаче има изцяло различна идея. Той вече е разработил антитяло, което може да се свързва със СTLA-4 и да блокира функцията му. Започва да изследва дали тази блокада може да освободи спирачката и да даде възможност на имунната система да атакува раковите клетки.

Алисън и екипът му правят първия такъв експеримент през 1994 г. Резултатите в изследванията с мишки са поразителни. Алисън продължава изследванията за разработване на стратегия за лечение на хора. Резултатите са обещаващи и през 2010 г. важно клинично изпитание показва поразителен ефект при пациенти с напреднала меланома.

През 1992 г., няколко години преди откритието на Алисън, Тасуку Хонджо открива PD-1, друг протеин на повърхността на Т-клетките. Той изследва функцията му и след серия от експерименти установява, че PD-1 има сходни функции като спирачка върху Т-клетките, подобно на СTLA-4, но действа с различен механизъм.

В експериментите с животни блокирането на PD-1 също дава обещаващи резултати за борбата срещу рака. Следват клинични разработки и през 2012 г. ключово изследване показва явна ефикасност в лечението на пациенти с различни видове рак. Резултатите са впечатляващи, водят до дългосрочна ремисия и възможно излекуване на няколко пациенти с метастазирал рак, каквито случаи са смятани дотогава за нелечими.

Разработените на база на тези открития лечения, наричани “терапии на базата на имунни контролни точки” (имунни чекпойнт терапии) променят фундаментално резултатите за групи пациенти с напреднал рак. Съществуват обаче и странични ефекти, предизвикани от свръхактивирането на имунната система, които могат да бъдат животозастрашаващи. Автоимунните реакции обаче обикновено са контролируеми. Изследванията в тази област продължават.

От двете стратегии, лечението на базата на PD-1 се оказва по-ефикасно. То се използва за лечение на рак на белите дробове, на бъбреците, лимфома и меланома. Новите изследвания показват, че комбинирана терапия, насочена едновременно срещу СTLA-4 и PD-1, може да е още по-ефикасна, например при меланома.

Церемонията по награждаването ще се проведе в съответствие с традицията от 10 декември 2018 г., денят на смъртта на основателя на Нобеловите награди – шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896 г.).

Четири от петте вида нобелови награди обикновено се присъждат в Стокхолм. Наградата за мир, според волята на основателя й, се присъжда в Осло, също на 10 декември.

Размерът на наградния фонд на всяка Нобелова награда през 2018 г. е 9 милиона шведски крони (около 940 000 долара), припомня агенция БГНЕС.

Снимка: Адам Бейкър