Нова ваксина срещу коклюш

Нова назална ваксина срещу коклюш премина успешни тестове, съобщиха експерти.

Ваксина срещу коклюш, прилагана през носа, бе успешно тествана при хора.

При тази нова ваксина срещу коклюш само една доза би стигнала, за да предпази бебетата под 6 месеца от заболяване.

Това са данните от предварително изследване, които бяха публикувани в научното издание Plos One, цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Много заразната респираторна инфекция, чиито симптоми се изразяват в пристъпи на много силна кашлица, от бактериален вид. Тя и сега продължава да засяга милиони хора и е причина за смъртта на около 300 000 души ежегодно, главно сред кърмачета, които са още твърде малки, за да бъдат ваксинирани настоящите ваксини. От няколко години тя е зачестила в някои западни страни като Великобритания, Франция, САЩ, Австралия и др.

Експерименталната ваксина, която е генно модифицирана, за да може да се прилага през носа, бе подготвена от екип учени, участващи в общ европейски проект.

Според координатора на проекта Камий Лохт, ваксината е тествана успешно върху 48 възрастни хора в рамките на първата фаза от нейните изпитания, която дава възможност да се оцени нейната безвредност.

След 6-месечно наблюдение се е установило, че няма странични ефекти и само една доза е достатъчна за бърз имунен отговор.

Следващият етап е да се оптимизира необходимата доза и да се стабилизира ваксината, за да се пристъпи към нейното производство в бъдеще.

Снимка: Anja Nettew