Нова Зеландия забранява електронните цигари

електронна цигара

Здравното министерство на Нова Зеландия заяви, че забранява електронните цигари за еднократна употреба.

Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия заяви на 20 март 2024 г., че забранява електронните цигари за еднократна употреба и повишава глобите за продажбата на тези продукти на непълнолетни лица, предаде БТА.

Този ход идва по-малко от месец след като правителството отмени уникален по същността си закон, приет от предходното ляво правителство, който предвиждаше постепенно изкореняване на тютюнопушенето в Нова Зеландия чрез въвеждане на доживотна забрана за купуване на цигари за младите хора.

Заместник-министърката на здравеопазването на Нова Зеландия Кейси Костело заяви, че електронните цигари остават „ключово устройство за спиране на пушенето“ и че новите правила ще помогнат да се попречи на непълнолетни лица да възприемат този навик.

„Въпреки че пушенето на електронни цигари е допринесло за значителен спад на броя на пушачите, бързото нарастване на броя на пушещите електронни цигари младежи е повод за притеснение за родители, учители и здравни работници“, каза Костело.

Съгласно новото законодателство търговците на дребно, които продават електронни цигари на деца под 18-годишна възраст, ще бъдат заплашени от глоби до 100,000 новозеландски долара (60,000 щатски долара), а физическите лица ще бъдат глобявани с 1000 новозеландски долара (600 щатски долара).

Други правила предвиждат забрана на продажбата на електронни цигари с изображения, които биха могли да привлекат вниманието на младите хора или с примамливи наименования.

„Правителството се ангажира да се бори да намалява нивата на тютюнопушене, за да постигне целта „Без тютюнев дим“ или до 2025 г. по-малко от 5% от населението да пуши ежедневно“, заяви още Костело.

Снимка на жена с електронна цигара: Христо Анестев / Pixabay