Нова Ледена епоха в кината

Ice Age

Ледена епоха: Големият сблъсък отново разсмива малки и големи зрители в кината на 3D.

Поредното епическо преследване на неуловимия жълъд изстрелва любимата на всички праисторическата катерица в космоса и задвижва поредица събития със Скрат-астрофални последици. За да се спасят, Сид, Мани, Диего и останалите герои напускат дома си и се впускат в забавно и изпълнено с приключения пътешествие из екзотични земи с много нови колоритни герои.

Ледена епоха: Големият сблъсък е най-мащабната и амбициозна част от поредицата досега. Продуцентът Лори Форте разказва: В първата Ледена епоха имаше сцена как стадото минава през един „леден музей“, където виждаме праисторическа риба, динозавър, еволюцията на Сид, а след това и летяща чиния. Присъствието на космическия кораб винаги ни е интригувало. Знаехме, че някой ден ще изследваме митологията, свързана с него, и решихме, че сега е точното време да се върнем към тази част и да посеем семената на Големият сблъсък.

Има и друг прецедент, в който технологията обръща живота на Скрат с главата надолу. Става дума за номинираната за Оскар късометражна анимация No Time for Nuts. Неудачната катерица попада на машина на времето, която сътворява всякакви техно-поразии.

Препратка към досегашните филми също е и семейната динамиката на стадото. Много се забавлявахме докато изпробвахме колко далеч може да стигнат героите ни извън познатия им свят и какви пречките трябва да преодолеят, казва Форте. Харесва ни да ги запращаме в обстановка, с която все още не са подготвени да се справят.

И все пак героите на Ледена епоха винаги побеждават, защото постоянно се приспособяват към различните ситуации. Докато светът около тях се трансформира, и те също трябва да се променят.

Катерицата Скрат, разбира се, е герой, който никога не се променя. В Ледена епоха: Големият сблъсък той продължава преследването на прокълнатия жълъд. Този път стремежът му го отвежда в космоса, където никой от героите досега не е стъпвал, а последствията от неговите лудории са повече от Скрат-острофални.

За разлика от предишните серии, където Скрат се появява епизодично като комедийно разнообразие към основния сюжет, в този филм той движи историята. Катерицата Скрат присъства буквално във всеки главен момент от историята. Той постави началото на Ледена епоха, започна Разтопяването, отприщи Изгубеният свят на динозаврите, предизвика разделянето на континентите – и сега причинява серия от космически бедствия, които заплашват света. В този филм, Скрат до голяма степен е отговорен за разширяването на вселената, каквато я познаваме, отбелязва Форте. Това е неговата версия за Големия взрив.

Режисьорът Майкъл Търмайър е завладян от възможността да намери уникалната обстановка – и нови катастрофи – за преследвача на заветния жълъд. Виждам толкова много потенциал, в това какво може да се направи със Скрат, отбелязва той. Той се превръща в истински класически анимационен герой. Скрат никога не спира да упорства, без значение какво му се случва.

Новото отношение на създателите на филма към Скрат е и предпоставка за нови препятствия пред героя. Този път той трябва да се справи с гравитационни сили, извънземна технология, както и безкрайните тайни на космоса.

Ледена епоха: Големият сблъсък, озвучен с гласовете на Георги Стоянов (Бък), Георги Тодоров (Мани), Христо Мутафчиев (Сид), Койна Русева (Ели), Николай Урумов (Диего), Кръстина Кокорска (Брук), София Рухова (Прасковка), Явор Караиванов (Шангри-Лама), Деян Ангелов (Краш), Дарин Ангелов (Еди), Вилма Карталска (Гърти), Яна Огнянова (Шира), Петър Върбанов (Диктор) и друти е в 3D кината от 15 юли 2016 г., разпространяван от Александра Филмс:

А ето и за доброто настроение на всички цялото филмче за катерицата Скрат и жълъда в космоса: