Нова технология за зачеване въпреки стерилитет при мъжете

бебе

Чрез нова японска технология успешно се осъществява зачеване, въпрекиа безплодие при мъжете.

В Япония успешно приключи експеримент за зачеване дори с мъже, страдащи от безплодие, с използването на нов метод с неузрели сперматозоиди и електростимулация на яйцеклетки.

В хода на изследването учените помогнали на десетки стерилни мъже да имат възможността да заченат дете, посочва научния сборник към националната академия на науките, публикувала изследването, цитирано от агенциите РИА Новости и БГНЕС.

Според статистиката на СЗО 8% от мъжете в развития свят са търсили лекарска помощ заради трудности при зачеването на дете. Приблизително 16% от тях наистина страдат от безплодие, заради болести или генетични дефекти, които нарушават цикъла на образуването на сперматозоиди. Съществува и такава група мъже, които не са стерилни – имат всичко необходимо, за да оплодят яйцеклетка, но не могат да проникнат в нея заради липса на опашка.

Японският учен Атсуси Танака и неговият екип разработиха техника за продължаване на оплождането, без да се прибягва до генна терапия или други потенциално опасни техники.

Първоначално експериментът се провел върху хамстери, с помощта на които учените разбрали, че клетките се нуждаят от специална електростимулация, за да приемат сперматозоида и да бъде образуван ембрион.

След добрите резултати при гризачите учените започнали да експериментират с двойки, при които мъжът страда от безплодие. Всички 14 участници се подложили на технологията и успешно успели да оплодят яйцеклетка и да заченат дете успешно. Всички бременности са били успешни и децата са родени живи и здрави без никакви забавяния във физическото и умствено развитие.

Единственият относителен недостатък с тази технология, както признава Танака, е че биолозите трябвало да използват 700 яйцеклетки, за да се получат 14 нормални зародиша. Това, според учените, може значително да ограничи неговата приложимост в клинични условия, ако има и други варианти за изкуствено осеменяване.

Снимка: Едуардо Мериле