Нова щадяща онко терапия за деца

блина

Нова терапия срещу рак, по-малко токсична от химиотерапията, дава надежда за онкоболни деца.

Деца с онкологични заболявания получават нов вид медикаментозно лечение, което е много по-малко токсично от химиотерапията, предаде BBC на 17 януари 2024 г.

Артър, който е на 11 години, е сред първите, които изпробват терапията в лондонската болница „Great Ormond Street“ за лечение на рак на кръвта.

Семейството му я нарича „малко слънце“, тъй като тя действа, без детето да се чувства много по-зле.

И тъй като може да се прилага и извън болнично заведение, момчето повече време е у дома с близките си. С него е и т.нар. „раница с блина“.

За Артър блинатумомаб или блина (blinatumomab или blina) е единствената реална възможност, след като химиотерапията не успява да се справи със заболяването му и го прави много слаб.

Препаратът вече е лицензиран за лечение на онкоболни възрастни и експертите се надяват да докажат, че може безопасно да помогне и на деца.

Около 20 центъра във Великобритания прилагат терапията при деца с остра лимфобластна левкемия от В-клетъчен тип.

Лекарството е имунотерапия, която търси раковите клетки, за да може имунната система на организма да ги разпознае и унищожи. И този лов е точно насочен – здравите клетки не са засегнати, за разлика от химиотерапията.

Блина е в торбичка с течност, вливана през тънка пластмасова тръбичка, която остава поставена във вена на ръката на пациента в продължение на месеци.

С помощта на помпа, захранвана с батерия, се контролира колко бързо лекарството влиза в кръвта – една торбичка може да стигне за няколко дни.

Целият комплект може да се носи в раница, по-малка от учебник формат А4, отбелязва BBC.

За Артър това означава, че може да се занимава с други неща, например да играе в местния парк, докато се провежда лечението.

И за разлика от интензивната химиотерапия, която при него е спряла да действа, момчето не е станало прекалено немощно.

Подобно на други пациенти, лекувани с блина, преди началото на вливането Артър е взел препарати, намаляващи вероятността от сериозни реакции или странични ефекти.

Първоначално момчето е имало няколко пристъпа на треска и се наложило да остане в болницата за контролни прегледи. Но скоро след това той може да се прибере у дома.

Раницата е непрекъснато с Артър, включително и в леглото му – и въпреки че помпата издава шум, той успява да спи спокойно.

Химиотерапията беше тежка за него и преминаването към блина беше облекчение, казва майка му Сандрин.

Артър трябвало да се връща в болницата на всеки четири дни, за да могат лекарите да допълнят комплекта за блина, но през останалото време успяваше да се справи с лечението у дома.

В края на април 2023 г. на момчето е направена последната операция за отстраняване на тръбите от ръката му.

Лекарите твърдят, че блина може да замени голяма част от химиотерапията – може би до 80% от нея.

Около 450 деца годишно в Обединеното кралство са диагностицирани с вида рак, с който е диагностициран Артър.

„Химиотерапиите са отрови, които убиват болните клетки, но също така убиват и увреждат нормалните – и това е причината за страничните им ефекти“, казва главният изследовател и консултант по детска хематология професор Аджай Вора, цитиран от BBC. „Блинатумомаб е щадящо лечение.“

Благодарение на лечението ракът на Артър вече е изчезнал. „На Нова година разбрахме, че блина е подействала.. – и това беше просто невероятно, така че празнувахме двойно“, казва майката на момчето пред BBC, цитирана от БТА.

Илюстрация за действието на блина: ucir.org