Нова ID ваксина срещу грип

Нов начин на ваксиниране против грип ще осигурява по-добра предпазване от болестта. Ваксинацията ще става интрадермално, тоест в най-горния слой на кожата и за разлика от разпространената в момента мускулна ваксина, ще се извършва със специална микроинжерция.

В България така наречената ID ваксина ще се предлага в аптеките от следващата седмица на цена от 23 лева. Това е два тъпи по-скъпо от мускулната ваксина, за която в момента пациентите плащат по 11 лева, пише dariknews.bg.

Ваксинацията чрез ID начин включва поставянето на ваксината в дермалния слой на кожата. Поради високата концентрация на специализирани имунни клетки в този слой на кожата, както и тяхната способност да стимулират ефективно имунен отговор, интрадермалната ваксинация осигурява директен и ефективен достъп до имунната система.

Националният консултант по епидемиология доцент Мира Кожухарова твърди, че новата ваксина се поставя по по-лесен начин, бързо и безболезнено. По думите й личните лекари в страната няма да срещнат никакви трудности при прилагането й.

Новата спринцовка включва и предпазител, който се включва след поставяне на нужната доза и по този начин не позволява инжекцията да бъде използвана повторно.

Тънката игла на микро-инжекционната система е с дължина само 1,5 мм, което прави ваксинацията минимално инвазивна и осигурява точно вкарване на антигена в дермалния слой на кожата.

Снимка: sxc.hu