Новият птичи грип се разпространява все повече


Новият щам птичи грип се разпространява все повече в Китай, съобщиха здравните власти на републиката.  СЗО се притеснява от пандемия при мутация на вируса.

Пекинска лаборатория потвърди на 13 април 2013 г., че в столицата на Китай – Пекин, вече е регистриран първият случай на човек заразен с новия щам на птичи грип H7N9.

Става дума за заболяло 7-годишно момиченце, което е на лечение в болница. Засега състоянието му не буди тревога. Родителите на детето са търговци на домашни птици и вероятно то е било в контакт с болни животни. Всички, които са били в контакт с детето са под медицинско наблюдение, но засега няма признаци някой да се е заразил, предаде Синхуа.

Нови двама заразени с новия щам на птичия грип H7N9 са регистрирани и в централната китайска провинция Хънан, съобщават на 14 април 2013 г. китайските медии.

Към 15 април 2013 г. общо заболелите от новия щам H7N9 на птичи грип досега са 63, а починалите – 14. Това обяви държавният комитет по здравеопазване и семейно планиране на Китай. Досега за заболели от птичи грип бе съобщено в Шанхай, Пекин и провинциите Чжецзян, Цзяну и Анхуей. В Шанхай и други големи градове в Китай властите наредиха умъртвяването на десетки хиляди птици.

До последните случаи на заболяването в Китай щамът H7N9 на птичи грип не е бил предаван на човек. Както и при по-разпространения щам на птичи грип H5N1 учените се опасяват от вирусна мутация, която може да доведе до заразяване на човек от човек, което би предизвикало пандемия.

Няма и епидемиологична връзка между различните случаи, както и съобщения за масово заболяване на домашни птици от птичи грип H7N9. Специалистите подчертават, че опасният вирус бива унищожен при термична обработка и призовават населението да не изпада в паника. Препоръките са да се избягва контакта с живи птици и месото от птици да се готви по-щателно.

По данни на Световната Здравна Организация щамът H5N1 птичи грип е причинил смъртта на повече от 360 души в света в периода от 2003 до 2013 г., припомня агенция БГНЕС.

Снимка: Mario Alberto Magallanes Trejo

loading...