Нови генетични открития за раковите клетки


Науката направи нови генетични открития за раковите клетки.

Различните видове рак имат сходни генетични мутации потвърдиха две проучвания съответно на остра миелоидна левкемия и рак на матката. Това проправя пътя на по-ефикасни целенасочени процедури.

Изследването на рака на кръвта излезе в медицинското издание New England Journal of Medicine от 2 май 2013 г., а изследването на рака на матката е публикувано в британското списание Nature.

Изследванията са част от по-голям проект на американския Национален институт по здравеопазване, наречен Cancer Genome Atlas Project, целящ разшифроване на генетичния отпечатък на 10 хиляди тумора, обхващащи двадесет различни ракови заболявания, съобщават агенциите АФП и БГЕНС.

Проектът вече направи важни открития в областта на рака на гърдата, белия дроб и дебелото черво чрез разкриване на генетичните връзки между тях самите и с други тумори.

Така например вид на рак на гърдата има много подобни мутации на този на рака на яйчниците. Ракът на дебелото черво често има мутации, откривани при рак на гърдата и около половината от видовете рак на белите дробове биха могли да реагират на лечения, използвани срещу други тумори, обясняват учените.

Тези генетични изследвания променят клиничното разбиране на рака, който все повече се определя в съотвествие със своите генни характеристики, отколкото с органа, който който засяга.

Най-новото проучване на най-агресивната форма на рак на матката прилича на най-тежките водове рак на яйчниците и рака на гърдата, според авторите на изследването анализирали 373 тумора.

Учените също така установили, че ген мутация на гена PI3K е по-честа при тумори на матката, отколкото при който и де е друг вид рак, изучавани в проекта Atlas.

Няколко лаборатории са разработили молекули, които биха могли да се използват срещу рака на матката. Около 50 хиляди такива нови случая се регистрират всяка година в Съединените щати. Този рак причинява 8 хиляди смъртни случая годишно.

Изследването на острата левкемия при 200 пациенти, откри най-малко 260 генетични мутации, включително тези, които систематично се откриват при най-тежките форми.

Снимка: GE Healthcare

loading...