Нови открития за здравината на костите

Британски учени откриха, че здравината на костите зависи от комбинация от фини влакна, които или се втвърдяват, или стават по-меки при разтягане, съобщи агенция БТА, позовавайки се на изданието New Scientist.

Откритието може да доведе до по-добро лечение на остеопорозата.

Около 70% от костта са кристали на тебешироподобния минерал хидроксиапатит. Те се образуват около здрави колагенови влакна, наречени фибрили. Други съставки в костта почти няма.

За да разберат на какво се дължи здравината на тези влакна, учените от университета Queen Mary в Лондон измериха пряко механичните свойства на фибрилите. Макар и да са с дебелина едва 100 нанометра (хиляда пъти по-тънки от човешки косъм), учените успяха да ги заснемат със сканиращ електронен микроскоп, а след това използваха атомна микроскопия, която разтяга фибрилите със специална сила.

Увеличавайки постепенно напрежението, учените установиха, че от определена точка фибрилите реагират различно. Някои се обезформят по-бързо, други стават по-твърди и издържат на сила около 100 нанонютона, преди да се счупят. Това е равно приблизително на тежестта на една стотна от пшенично зрънце, разяснява actualno.com.

Наличието на колагенови влакна с различни механични свойства в костта допринася за по-голямата способност за поглъщане на енергия и по-голяма здравина, обясниха учените. Те изследваха и химическия състав на пробите и установиха, че по-здравите влакна са с по-голямо съдържание на минерали.

Снимка: sxc.hu