>

Нови правила за аптеките в ЕС за по-голяма безопасност на пациентите

медикаменти

ЕС налага нови правила при дейността на аптеките в общността, за които твърди, че са от полза на клиентите им.

От 9 февруари 2019 г. във всички страни-членки на Европейския съюз започват да се прилагат нови правила за лекарствата, отпускани по лекарско предписание.

Производителите вече ще трябва да поставят баркод и средство срещу подправяне върху опаковката на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, уточниха от представителството на ЕК в България.

Аптеките — включително продаващите онлайн — и болниците ще трябва да проверят автентичността на лекарствата, преди да ги отпуснат на пациентите.

Лекарствените продукти, произведени преди 9 февруари 2019 г. без показатели за безопасност, също могат да останат на пазара до изтичане на срока им на годност.

Новата система ще даде възможност на държавите членки по-добре да проследяват отделни лекарствени продукти, особено в случай на съмнения.

Заради новите изисквания аптеки в страната обявиха, че ще протестират като сложат добилите популярност във Франция жълти жилетки.

В отговор здравният министър Кирил Ананиев заяви, че новите изисквания на Брюксел няма да натоварят допълнително фармацевтите.

По изчисления на здравното министерство за четец и актуализиране на системата ще са нужни не повече от 250 лева. Ананиев също така увери, че се дава 6 месеца гратисен период на аптеките, за да отговорят на новия регламент.

Според министъра новите изисквания се правят в името на потребителите, за да няма фалшиви лекарства на пазара, посочва агенция БГНЕС.

Снимка на медикаменти: Ева Урбан