Нови разкрития за загубата на памет

мозък

Висококачествена томография на мозъка разкрива данни за загубата на памет на късна възраст.

Възрастните хора често забравят най-обикновени неща и имат проблеми с паметта заради понижената активност на специфична част от мозъчната кора, свързваща центъра на паметта с големите полукълба.

Изследването е публикувано в научното списание Neuron, което се обобщава в статия на Mediacal Express.

Както и по-рано ние не знаем почти нищо за това как стареенето влияе върху работата на човешкия мозък и тези негови части, които отговарят за формирането и възпроизвеждането на спомените. Например, нашите наблюдения показаха, че не всички видове памет стареят с еднаква скорост. Пространствената памет угасва много по-бавно, отколкото спомените за различни обекти, разказва Закария Риа от Калифорнийския университет в Дейвис, САЩ, цитиран от агенция БГНЕС.

При настъпването на старостта отслабва не само тялото на човека, но и се влошава работата на мозъка – възрастните мъже и жени запомнят новата информация много по-трудно, отколкото младите хора и често не успяват да си спомнят и тези неща, които са знаели през целия си живот.

Причините за това засега не са съвсем ясни на учените. Част от тях смятат, че остротата на паметта се губи в резултат на развитието на ранните етапи на болестта на Алцхаймер, а други предполагат, че това е свързано с почти пълното изчезване на стволовите клетки в хипокампа – центъра на човешката памет – при навършването на 60-70-годишна възраст. Това води до постепенна деградация на спомените.

Риа и колегите му са изяснили защо се случва точно това като са наблюдавали мозъчната активност на около 20 възрастни и млади хора, играещи на обикновени игри за съобразителност и памет, като в същото време са използвали свръхмощна ядрено-магнитна томография.

По време на игрите учените показвали на доброволците голям брой снимки и картинки и ги молели да определят дали вижданите изображения са нови или познати от по-рано. Част от тях наистина съвпадала, други били абсолютно нови, а трети – с променян от неврофизиолозите размер или цвят.

Вторият тест бил по-различен. Авторите не променяли размера или цвета на обекта, а разположението му на монитора. В случая трябвало да се определи дали изображението се е преместило.

Сравнявайки активността на хипокампа и кората по време на интелектуалните упражнения, учените са опитали да разберат как се променя работата на мозъка пир настъпването на старостта и какво определя тези изменения. Както се оказало, отговорът на загадката се оказал съвсем не там, където го очаквали авторите на статията.

Главният виновник за влошаването на паметта, според Риа и колегите му, се оказа дял от енториалната кора – специфична част от мозъка, която съединява кората на големите полукълба с хипокампа.

Ако е повредена при травми на мозъка или масова гибел на клетки при Алцхаймер, то се получава влошаване на работата на паметта и отслабване на когнитивните способности.

При настъпване на старостта активността й спада рязко, което може да обясни защо възрастните не успяват понякога да си спомнят прости неща.

Втората “половина” на тази част от кората, отговаряща за работата на пространствената памет, не се променяла по никакъв начин с възрастта, което се отразило и на способността на по-възрастните да запомнят добре промените в положението на снимките, така, както го правели и по-младите.

Този факт, според Риа, трябва да се има предвид при диагностиката и изучаването на старческата деменция.

Снимка на модели на мозък: Нийл Конуей