Нови разкрития: раковите клетки не се делят безкрайно

Британски изследователи направиха сензационно откритие за рака: повечето ракови клетки не могат да се делят неограничено и така да се разпространяват из целия организъм.

Находката, че раковите клетка са смъртни принадлежи на екип учени от лондонския Университет St. George с научен ръководител проф. Дороти Бенет, съобщава блогът на британския Център за изследване на рака, цитиран от агенция БГНЕС.

Изследователите решили да проверят теорията, че безсмъртието на раковите клетки е свързано с особения фермент теломераза. То добавя особени повтарящи се последователности на ДНК към краищата на хромозомите, наричани теломери, което позволява на клетките да се дели безброй пъти. При делението на обикновените клетки теломерите всеки път стават по-къси и накрая се изтощават. След това клетката навлиза в стадия, наричан “стареене”. Досега се смяташе, че благодарение на теломеразата раковите клетки не са застрашени от този процес.

За изследването си учените са избрали злокачествен меланом – най-тежката форма на рак на кожата. В този случай е сравнително лесно туморите да бъдат отделени от тялото и да се сравняват в лабораторията със здрава кожна тъкан.

Учените използвали клетки от къртици с начален стадий на рак и проследили тяхното развитие. Клетките от здравите къртици след време спрели своето деление, както се очаквало. Изследователите обаче останали потресени, когато установили, че след известно време спряло деленето и на раковите клетки.

Снимка: tkobosz, sxc.hu