Нови цени на клиничните пътеки от 1 юни 2019


лого на министерство на здравеопазването

От 1 юни 2019 г. ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки, заяви министър Ананиев.

На срещата при премиера обсъдихме мерки за подобряване финансирането на здравеопазването и одобряване оценката на труда на медицинския персонал.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и ръководствата на Българския лекарски съюз (БЛС), Сдружението на областните болници и сдружения на университетските и общинските болници, състояла се на 3 май 2019 г., предаде репортер на агенция БГНЕС.

С Наредба 3 на МЗ е определен механизмът на финансиране и ние ще го спазваме. Някои клинични пътеки с години не са променяни като финансиране. Заедно с БЛС ни предстои работа, за да преценим кои пътеки ще бъдат увеличени и с колко, добави здравният министър.

МЗ е готово с определяне на индивидуалните работни заплати. 99% сме подкрепени, на финалната права сме да приключим работата и по тази методика, надявам се да бъдем готови и преди 15 май, уточни здравният министър. Тази методика цели справедливо недискриминационно разпределение на разходите за медицински персонал, каза още Ананиев.

От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки, добави министърът. Ще се започне с цените на клиничните пътеки за деца и бременни, а също ще се финансират допълнително и отдалечени болници в труднодостъпни места, заведения за белодробно болни, както и спешни центрове.

От Сдружението на областните болници посочиха, че не са достигнали нивата на заплащане на университетските лечебни заведения, но изразиха надежда това да се промени при увеличаване на цените на клиничните пътеки.

Организацията, която представлява общинските болници, обяви, че е невъзможно да се достигне браншовото споразумение за заплатите, заради което ръководителите на общинските болници ще запазят мълчание докато не стане ясно какво точно ще е увеличението.

loading...