Ново изобретение за по-лесно раждане

Аржентинец изобрети уред за по-лесно раждане, който предизвика широк световен интерес сред акушерите.

59-годишният Хорхе Одон от Аржентина изобрети устройство, което може да остане завинаги в историята на медицината и да улесни раждането на милиони жени по света.

Той предлага да се поставя найлонова торбичка на главата на бебето, закачена към другия край на устройството, чиито механизъм прилича на този на спринцовка. Вакуум ще изтегля безопасно бебето навън от утробата на майката.

Идеята му дошла, докато гледал видеоклип в интернет за това как правилно трябва да се изважда тапата на бутилка вино. Отзивите към предложението на аржентинеца са много добри.

Според вестник New York Times лекари от цял свят приемат с вълнение изобретението, обяснявайки, че от години не е имало напредък в тази област.

Изобретението предизвикало интереса и на Световната Здравна Организация, а американска компания за медицинско оборудване веднага предложила да издаде лиценз за производството на родилната техника, пише агенция БГНЕС.

Лекарите смятат, че откритието на Одон би могло да спаси много бебета и да намали случаите на раждане с цезарово сечение.

Снимка: Wong Mei Teng