Нов вид птичи грип


Нов вид птичи грип е открит в Азия, алармират експерти.

Китайски учени предупреждават за нов вид птичи грип H10N8, който през ноември 2013 г. причинил смъртта на възрастна жена, а друго лице се е заразило през януари 2014 г.

Петият нов грипен щам не се е появявал от 17 години. Вирусът има особен профил и трябва да бъде наблюдаван отблизо, съобщават лекарите в Китай.

Този нов щам птичи грип засяга дълбоко тъканите на белите дробове и може да се разпространява между хората.

Възможността за пандемия от този нов вирус не трябва да бъде подценявана, предупреждават от Китайския център за контрол и превенция на болестите в Пекин, цитира агенция БГНЕС.

Предупреждението идва след анализ на проба от 73-годишната жена, починала през декември 2013 г. Тя е имала поставена диагноза тежка пневмония и дихателна недостатъчност. Миналия месец бе документиран втори случай в същата провинция – Нанчан.

Това са първите известни случаи на вируса H10N8 при хора, който досега в Китай е откриван само два пъти– веднъж в проба от водата на езеро в Хунан през 2007 г. и втори път при живи птици в провинция Гуандун през 2012 г.

Този щам е различен от откритите щамове при тези две проби.

За първи път този вид птичи грип е засечен в Хонконг през 1999 г. и има много общо с опасните вируси H5N1 и .

Вирусите на птичи грип се предават от заразени птици на хората чрез непосредствена близост, но по принцип не се предават лесно между хората.

H7N9, който се появи през 2013 година, засегна 159 души в Китай, а 71 от тях починаха. H5N1, който е засечен за първи път при хора в Хонконг през 1997 г., причини 648 инфекции, 384 от които имаха фатален край, подчертава агенция АФП.

Лабораторни тестове показват, че вирусът H7N9 може да бъде атакуван с ваксината Тамифлу.

Колаж: fmei

loading...