Нов вирус ала свински грип с потенциал за пандемия откриха в Китай

прасе

Нов вирус, подобен на смъртоносния свинския грип от 2009 година, откриха учените в Китай.

Китайски учени предупреждават за нов вирус с потенциал за пандемия, който може да се предава на хора, като за основния му носител са считани домашните прасета.

Изследователите са притеснени, че вирусът може да мутира, да стане леснопредаваем от човек на човек и да доведе до нова епидемия.

Към днешна дата вирусът не представлява проблем, но според учените “носи всички признаци” на бързото адаптиране към хора и има нужда от внимателно наблюдение.

Последната пандемия, с която се сблъска човечеството преди сегашната вълна от коронавирус, беше свинският грип през 2009 г., който започна от Мексико. Тя не се оказа толкова смъртоносна, колкото се опасяваха експертите, припомня агенция БГНЕС, позовавайки се на британската агенция BBC, която публикува съобщението на 30 юни 2020 г. Оказа се, че възрастните хора имат определени нива на имунитет, което вероятно означава, че е имало подобни вълни на болестта и в миналото.

Този вирус, познат като свински грип, носи названието A/H1N1pdm09 и вече беше включен в годишните противогрипни ваксини и затова се смята, че хората вече са защитени от него.

Новият вирус, който са открили китайските учени, прилича на свинския грип, но има някои разлики. Изследователите са го нарекли G4 EA H1N1 и казват, че може да се захваща и мултиплицира в клетките, които покриват дихателните пътища на човека.

Вирусът бил открит у работници в кланици в Китай. Сегашните противогрипни ваксини не предпазват от него, но експертите казват, че в препаратите може да се направи промяна и да предлагат защита срещу G4 EA H1N1.

Професор Кин-Чо Чанг, който работи в Университета на Нотингам коментира: “В момента вниманието ни е фокусирано върху коронавируса, както и трябва да бъде. Но не трябва да изпускаме от поглед и други потенциално опасни вируси.”

Изследователския труд за новооткрития подобен на свинския грип вирус са публикувани в специализираното научно издание Proceedings of the National Academy of Sciences на 29 юни 2020 г., като материалите са изпратени за преглед още на 9 декември 2019 г., преди да избухне световната пандемия от коронавирус.

Снимка на прасе: Alexas Fotos