Нов вирус в човешките черва

Открит е нов вирус в човешките черва, който може да оказва влияние върху поведението на някои от най-често срещаните бактерии там, обявиха изследователи.

Учени откриха нов вирус в човешките черва, съобщават агенциите Би Би Си и БГНЕС.

Докато изследвали генетичен материал, открит в проби от вътрешности, международният екип открил вируса CrAssphage. Според тях вирусът може да оказва влияние върху поведението на някои от най-често срещаните бактерии в червата.

Тези видове вируси, наречени бактериофаги, имат роля при хроничните заболявания, твърдят експертите.

Учените, водени от екип от щатския университет в Сан Диего, САЩ, прегледали информацията от три големи международни бази данни.

Изследователите попаднали на част от ДНК, която присъства е повече от половината проби от червата. Докато проследявали произхода на тази част, учените установили, че тя всъщност не е описана досега.

Според специалистите вирусът може да бъде генетичен отпечатък на бактериофага – вирус, който заразява бактериите.

Фагите могат да контролират поведението на бактериите, които заразяват. По този начин някои фаги правят съществуването на бактериите по-лесно в средата им, а други позволяват на бактериите да станат по-силни.

Според екипа учени CrAssphage инфектира едни от най-често срещаните видове бактерии в човешките черва. Сега учените опитват да отгледат вируса в лабораторни условия.

Следващата стъпка от тяхната работа ще бъде да разберат как точно вирусът засяга бактериите в червата.

Снимка: Tony_B

loading...