Уникално нов метод за лечение на Алцхаймер без лекарства

Учени откриха нов, уникален метод за лечение на болестта на Алцхаймер безизползването на лекарства.

Учени от Института за изследване на мозъка към университета на Куинсланд, Австралия, са разработили уникален метод за унищожаване на амилоидните плаки, които предизвикват болестта на Алцхаймер.

Методиката им може да предотврати пораженията, нанесени на паметта и на нервните клетки на главния мозък, характерни за заболяването, предаде агенция ТАСС.

Проф. Юрген Гоц, един от ръководителите на изследването, е разказал, че методът се основава на вкарването на микроскопични газови балончета в кръвта на мишки и на въздействие с високочестотни ултразвукови вълни. Извършва се временно отваряне на хематоенцефаличната бариера (физиологична бариера между кръвоносната и централната нервна система) и се активират фигуцитите – имунните клетки на мозъка, които поглъщат амилоидните плаки и възстановяват паметта.

Нашата методика позволи да бъде възстановена работата на мозъка на мишки с амилоидни плаки до нормалните показатели, съобщи Гоц в интервю за в-к Australian, цитиран от агенция БТА. Думата “пробив” често не се използва по предназначение, но в този случай наистина става въпрос за фундаментална промяна на разбирането ни за това как да лекуваме болестта на Алцхаймер.

Важното в случая е, че методът не се основава на използването на лекарствени препарати.

В близките планове на учените е методът да бъде тестван върху овце. Клиничните изпитания с хора могат да започнат след две години, през 2017-та. По думите на Гоц болните ще могат да се лекуват сами в домашни условия, като използват апарат няколко пъти годишно.

Снимка: Марк Милър