Нов метод за лечение на плешивост

Учените откриха метод, който дава нова надежда за лечението на плешивост.

След години безплодни усилия и опити учените успяха да предизвикат растеж на коса, след като отгледаха в лаборатория клетки от кожата на окосмената част на главата.

Така се родиха нови надежди за лечението на плешивост, която засяга не само мъжете, но и жените, обявиха агенциите АФП и БГНЕС.

В продължение на повече от 40 години учените напразно се опитваха да клонират космени фоликули, използвайки клетки от дермата на космената покривка на главата. Съществуващите лечения обаче само успяваха малко да забавят косопада, но не и да стимулират растежа на нови косми по главата. Друг метод, който се използва, това е да се вземе кожа с коса от задача част на главата и да се присади на предната, където косата е напълно опадала.

В ново изследване човешките клетки, които се отглеждат в лабораторни условия, се реимплантират върху кожата на опитни мишки, което позволява да се произведат космени фоликули.

“Този метод позволява да се развият голям брой фоликули и да се регенерират съществуващите като се използва пупиларна дерма от стотици донори на коса”, уточнява професорът по дерматология в Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ,, д-р Анджела Кристианио, която е един от авторите на изследването.

Снимка: Samuel Silva