Нов метод за лечение на рак на черния дроб

Успешен нов метод за лечение на рак на черния дроб с използването на ток значително увеличава шансовете за оздравяване на пациентите, твърди в-к Исраел а-Йом.

Новият метод е приложен в медицинския център “Адаса Ейн-Керем” в Йерусалим. Туморът на пациента бил близо до кръвоносни съдове и е много трудно да се отстрани, без да предизвика кръвотечение.

Лекарският екип обаче приложил метода на необратимата електропорация. При този род операция се използват насочващи електроди, по които в тумора влизат електрически импулси с високо напрежение. Те пробиват мембраните на раковите клетки, в резултат на което последните умират. В същото време кръвоносните съдове остават незасегнати.

Самата операция траела няколко минути, а пациентът бил под пълна упойка. Досега в света са проведени не повече от 200 подобни операции. Лекарите смятат, че операцията е успешна, защото още на следващия ден върху черния дроб е останал само малък белег на мястото на тумора. Изписаният пациент дори вече тръгнал на работа, съобщава агенция БГНЕС.

Снимка: Espen Presthus