Нов метод за понижаване на лошия холестерол

Учени създадоха нов успешен метод за понижаване на нивата на лошия холестерол с еднократна инжекция.

Нов научен пробив може да се окаже революционен за лечението на сърдечно-съдови заболявания и инсулти и да спаси живота на хора, съобщава в-к Daily Express, позовавайки се на публикация в специализираното издание Lancet.

Еднократна инжекция, която понижава нивата на “лошия” холестерол с близо две трети, успешно е тествана при пациенти, твърдят специалисти, цитирани от агенция БТА.

Инжекцията, разработена от фармацевтичната компания Alnylam Pharmaceuticals, може да се прилага и като алтернатива при един на всеки петима пациенти, които не могат да приемат статини – настоящия златен стандарт сред понижаващите холестерола медикаменти.

Новият метод е още по-обещаващ, тъй като може да се прилага в комбинация със статини, за да се постигне още по-голям ефект от терапията.

Ако успеем да развием този нов метод, той със сигурност ще предостави алтернатива на хората, за които статините не са били успешна терапия за намаляване на лошия холестерол. Технологията може да бъде комбинирана и със статини, за да се постигне още по-голям ефект , заяви Кевин Фицджералд от фармацевтичната компания, разработила продукта.

Хората с изключително висок холестерол са застрашени от инфаркт. Този нов подход дава и надежда за пациентите с резистентност към статини. Резултатите от настоящото изследване потвърждават, че чрез блокирането на определени протеини нивата на “лошия” холестерол могат да бъдат намалени съществено, казва професор Питър Вайсберг от Британската фондация за сърдечни заболявания.

Инжекцията е тествана върху 32-ма здрави доброволци на възраст между 18 и 65 години с леко до умерено повишени нива на “лошия” холестерол.

Резултатите от изследването, публикувани в сп. Lancet, са показали, че единична доза е достатъчна, за да ги понижи с до 57%.

Статините отдавна са възхвалявани като “хапчета-чудо” за понижаване на нивата на опасните мазнини в кръвта, предизвикващи запушване на артериите.

На много хора обаче, които ги приемат всекидневно, се налага да ги спрат заради сериозни странични ефекти – от мускулни болки до сериозни белодробни проблеми.

При един на петима пациенти статините не понижават холестерола до безопасни нива, което означава, че за тях рискът от внезапна смърт, инфаркт или инсулт остава, припомнят специалистите.

Новият метод звучи обещаващо, но е използван върху прекалено малко хора и е в ранна фаза на развитие. Необходими са още много изследвания, за да сме сигурни как работи и дали е напълно безопасно, заявява д-р Питър Колмън – изпълнителен директор на британската Асоциация за инсулти.

Снимка: eddmun